SBB sålde JM-aktier för 2,8 miljarder

SBB sålde JM-aktier för 2,8 miljarder

Ilija Batljan, vd för fastighetsbolaget SBB Norden, är satt under press. Arkivbild.

Stina Stjernkvist/SvD/TT
Krisande fastighetsbolaget SBB har sålt 19 miljoner aktier i byggbolaget JM för runt 2,8 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Köpare är svenska och internationella investerare. Transaktionen motsvarar cirka 29,5 procent av de utestående aktierna och rösterna i JM.

Priset uppgick till 148,10 kronor per aktie vilket motsvarar torsdagens stängningskurs i JM:s aktie på Stockholmsbörsen.

Före transaktionen var SBB största ägare i JM. Efter försäljningen uppgår SBB:s ägande i JM till cirka 1,9 miljoner aktier, vilket motsvarar cirka 2,9 procent av aktierna och rösterna i JM, enligt pressmeddelandet.

"Försäljningen innebär en fokusering på bolagets kärnverksamhet och en ytterligare förstärkning av SBB:s finansiella position", säger Ilija Batljan, SBB:s vd och grundare.

Tidigare i veckan svarade SBB:s ordförande Lennart Schuss så här på TT:s fråga om det fanns närtida planer på att sälja JM-aktier:

– Nej, det kan inte bli aktuellt. Vi tycker JM är ett fantastiskt bolag.

Men SBB är under stark press sedan ratinginstitutet S&P i måndags sänkte bolagets betyg till så kallad skräpnivå, vilket trycker upp räntorna och medför en risk för indragen bankkredit för SBB. Följden blev ett kraftigt börsfall för SBB-aktien.

FRÅN FÖRSTASIDAN