TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

SBB höjer utdelningen trots jätteförlust

23 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Ilija Batljan, vd för fastighetsbolaget SBB Norden, vill notera dotterbolaget Sveafastigheter. Arkivbild.
Byggkoncernen SBB redovisar en mångmiljardförlust efter stora nedskrivningar av värdet på fastigheter i fjärde kvartalet.
Styrelsen föreslår dock en höjd utdelning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

SBB redovisar en förlust före skatt på 8,8 miljarder kronor för årets fjärde kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 13,5 miljarder under motsvarande period ett år tidigare.

Driftsnettot under kvartalet steg marginellt till 1,1 miljarder kronor. Men resultatet före skatt tyngs av nedskrivningar av värdet på fastigheter på 3,6 miljarder samt en realisationsförlust på 3,2 miljarder från utdelningen av Neobo Fastighets AB vid årsskiftet.

Höjd utdelning

Styrelsen föreslår en höjd utdelning till 1:44 kronor för A- och B-aktierna och en oförändrad utdelning på 2 kronor för D-aktien. I fjol fick A- och B-aktieägarna 1:32 kronor per aktie.

Inför bokslutet meddelade SBB att styrelsen överväger att börsnotera dotterbolaget Sveafastigheter. Syftet uppges vara att dra ned på skuldbördan för SBB och även öka aktieägarvärdet genom mer fokusering på samhällsfastigheter.

Sveafastigheters portfölj av bostadsinnehav värderas till cirka 15 miljarder kronor, skriver SBB i ett pressmeddelande. Där ingår direktägda bostadsfastigheter men även samägda bolag och noterade aktier. SBB:s substans av de berörda fastigheterna motsvarar cirka 8 miljarder kronor, enligt SBB.

Annons

"I samband med en sådan notering avser SBB att avyttra omkring 70 procent av aktierna i bolaget", skriver SBB.

SBB: Borde öka aktieägarvärdet

Enligt SBB:s styrelse borde noteringen av Sveafastigheter öka aktieägarvärdet för SBB:s ägare genom fortsatt fokusering och specialisering. Dessutom bedömer styrelsen att transaktionen bidrar till att stärka SBB:s finansiella ställning då det möjliggör minskad skuldsättning.

”SBB har under den senaste tiden upplevt stort intresse från internationella investerare för Sveafastigheter och deras bostadsutvecklingsverksamhet i Stockholmsregionen samt starka engagemang i hållbarhetsfrågorna. Genom transaktionen renodlas SBB:s verksamhet ytterligare med ett än tydligare fokus på samhällsfastigheter”, skriver SBB-chefen Ilija Batljan i en kommentar.

Annons