Saudierna vill lånefinansiera underskott

Saudierna vill lånefinansiera underskott

Saudiarabiens finansminister Mohammed al-Jadaan ska enligt nyhetsbyrån Bloomberg vara på väg att fylla på kassan med en andra runda sukuker (obligationslån) för i år. Arkivbild.

Made Nagi AP/TT
Saudiarabien siktar på att ta upp ett nytt obligationslån i dollar, det andra för i år. Lånet behövs för att täcka hål i statsbudgeten till följd av lägre världsmarknadspris på råolja.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Planen är att ge ut så kallade sukuk – obligationer som följer islamiska regler – med löptider på sex respektive tio år, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till källor.

Räntan på sukukerna beräknas hamna cirka 1,10 procentenheter över motsvarande statspapper i USA för den sexåriga varianten. För den tioåriga beräknas den saudiska premien på cirka 1,35 procentenheter.

Ekonomisk motvind och ökade utgifter gjorde att Saudiarabiens statsbudget gick med underskott första kvartalet i år och det kan sluta med underskott för helåret också, enligt Internationella valutafonden (IMF). Denna prognos bygger på ett oljepris på världsmarknaden på cirka 81 dollar per fat. Det kan jämföras med dagens pris på lite drygt 74 dollar per fat.

Oljepriset har sjunkit den gångna månaden trots att Saudiarabien, andra Opec-länder och Ryssland gjort upp om minskat utbud.

En obligation enligt islamiska regler kallas sakk, vilket blir sukuk i plural. Det arabiska ordet, lånat från persiskan, har via västeuropeiska språk också gett upphov till det västerländska ordet check.

FRÅN FÖRSTASIDAN