Sala kommun räknade fel på löner – i 16 år

Sala kommun räknade fel på löner – i 16 år

Sala kommun räknade fel i 16 år. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT
Lönekontoret vid Sala kommun har under 16 års tid räknat fel på pensionspremier, vilket gör att kommunen nu går back, rapporterar Sala Allehanda.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kommunen har sedan 2006 rapporterat in fel årslönesummor för personer med löneväxling, vilket gjort att för låga pensionspremier betalats ut.

Totalt har nu 10,4 miljoner kronor använts för att reglera felet, vilket gör att kommunen landar på ett minusresultat för år 2022.

– Vi hittade ett fel i rapporteringen till vår pensionsadministratör. Det hade legat ett fel i lönesystemet sedan man satte upp det 2006. Det hade gjort att fel belopp rapporterats in, säger ekonomichefen Inger Lindström till tidningen.

Felet upptäcktes i slutet av 2022, och hade innan dess gått obemärkt förbi.

– Det är jättekonstigt. Pensioner är så pass svåra att beräkna. Man ser vad det borde ha blivit för varje person. Det är jättesvårt att bedöma om det är rätt eller inte. Du vet ju själv när du ska försöka titta på pensionen och klura ut hur den är framräknad. Det är märkligt att det inte har hittats förut. Det är ofta väldigt små pengar för varje person, säger Inger Lindström.

FRÅN FÖRSTASIDAN