Röstvärvning inför omröstning om USA:s skuldtak

31 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy, lämnar Kapitolium efter ett möte.Jose Luis Magana/AP/TT
En ödesomröstning om USA:s skuldtak och budgetbesparingar närmar sig. På var sitt håll samlar president Joe Biden och den republikanske talmannen Kevin McCarthy röster för att få igenom en kompromiss.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Biden sänder tidigt på onsdagsmorgonen topptjänstemän från Vita huset till ett möte i Kapitolium inför kvällens omröstning. Samtidigt försöker McCarthy övertyga skeptiska republikaner om att rösta för förslaget, för att undvika en finansiell kris i landet.

Trots att republikaner långt till höger uttryckt besvikelse över att nerskärningar de krävt saknas, är McCarthy övertygad om att kompromissen får de röster i representanthuset som behövs för att få igenom den.

– Vi kommer att godta lagförslaget, sade han när han lämnade en nattmangling i Kapitolium.

I lagförslaget begränsas utgifterna för de kommande två åren och skuldtaket skjuts upp till januari 2025. Där ingår också hårdare krav på äldre bidragstagare samt grönt ljus för en kontroversiell naturgasledning från Appalacherna.

Få kongressledamöter är helt nöjda med förslaget, men både Biden och McCarthy hoppas få majoritetens stöd från den politiska mitten.

Annons

Ett snabbt godkännande i representanthuset och senare i veckan i senaten, garanterar att staten kan fortsätta betala ut sociala bidrag och ersättningar, och USA slipper hamna i finansiell turbulens. På måndag slår landet i skuldtaket, enligt finansdepartementet.

Annons