Regeringen sänker svensk BNP-prognos

Regeringen sänker svensk BNP-prognos

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med höstbudgeten. Arkivbild.

Pontus Lundahl/TT
Regeringen sänker prognosen för Sveriges ekonomiska tillväxt i år, enligt vårbudgeten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Svensk BNP bedöms sjunka med 1,0 procent i år, för att sedan återhämta sig med 1,2 procent nästa år.

Regeringen spår att inflationen blir i snitt 8,8 procent i år, ungefär som tidigare bedömning. Nästa år faller den till 3,6 procent, enligt budgeten.

"Den höga inflationen leder till att reallönerna sjunker och att värdet på sparande minskar. Hög skuldsättning och en hög andel bostadslån med rörlig ränta gör svenska hushåll och företag särskilt känsliga för de snabbt stigande räntorna som följer av inflationen", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Stigande arbetslöshet

Arbetslösheten stiger från 7,5 procent i fjol till 7,9 procent i år och fortsätter sedan upp till 8,3 procent.

"Vi befinner oss i ett väldigt besvärligt ekonomiskt läge. Många kämpar för att få pengarna att räcka till och därför är det viktigt för regeringen att bekämpa inflationen och stötta de som har det tuffast", skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en kommentar.

I prognosen gör finansdepartementet bedömningen att styrräntan höjs till i snitt 3,29 procent i år och fortsätter upp till i genomsnitt 3,43 procent nästa år. I dagsläget ligger Riksbankens ränta på 3,0 procent. Bedömningarna från ekonomkåren är till att börja med en höjning nästa vecka till 3,50 procent.

Underskott i statsfinanserna

Finansdepartementet gör bedömningen att det blir underskott i statsfinanserna både i år och nästa år, minus 0,4 respektive minus 0,6 procent av BNP. Trots det ligger statsskulden stabilt kvar på låga nivåer.

I den förra prognosen, från strax före jul, spådde regeringen ett BNP-fall i år på 0,7 procent för att sedan växa med 1,0 procent nästa år. Inflationen, enligt KPI, bedömdes då landa på i snitt 8,9 procent i år för att falla kraftigt till 2,6 procent nästa år.

Arbetslösheten bedömdes i julas stiga från 7,5 procent 2022 till 7,8 procent i år, enligt SCB:s sätt att mäta.

FRÅN FÖRSTASIDAN