Räntesmocka kan höja krav för att få bolån

03 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Kraven på bolånetagare kan skärpas i spåren av höjda räntor. Arkivbild.Fredrik Sandberg/TT
Danske Bank spår skärpta krav på bolånekunder i spåren av Riksbankens räntestorm.
– Det gäller att få en finansiering som kunden klarar av på lång sikt, säger affärsområdeschef Anneli Adler till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Riksbankens senaste räntesmocka som också påverkar bankernas bolåneräntor kan ge högt belånade hushåll en törn. Men också dra åt kranarna för nya bolånetagare.

Kalkylräntan – den ränta som bankerna bedömer att kunderna måste klara av – har det senaste året höjts i takt med Riksbankens styrränta.

Finansinspektionens råd till bankerna i fjol – att använda höga marginaler i sin kreditprövning – tycks delvis ha hörsammats. Det senaste året har Handelsbanken höjt kalkylräntan till 7 procent, Nordea till 6,5 procent, Swedbank till 6,34 procent.

Spår fler höjningar

Danske bank, som justerat upp sitt krav på marginal till 7 procent, ser det inte som otänkbart att höja mer.

– Det finns skäl att se över det till hösten, det tror jag att fler banker gör. Det blir ett sätt att vägleda kunden att inte försätta sig i en skuld som är för dyr, säger affärsområdeschef Anneli Adler.

När banker tidigare krävde marginal på runt 5-6 procent var det en rejält tilltagen buffert då den rörliga boräntan låg kring 1-2 procent. När en rörlig boränta nu är uppe i 5 procent och nosar i närheten av en kalkylränta på 6-7 procent, blir marginalen tunn.

Annons

– Vi är måna om att kunderna får en finansiering de långsiktigt klarar av, säger Anneli Adler.

TT: Hur ska unga ta sig in på bostadsmarknaden med en så hög tröskel?

– Det är verkligen tufft för förstagångsköparna, även om bostadspriserna har gått ner.

Medan vissa unga tidigare kunde förlita sig på att en förälder stod med på sitt barns bolån, har också den möjligheten krympt i takt med räntestegringen, säger Anneli Adler.

Fler vill pausa amorteringskrav

Redan nu märker banken av hushållens pressade situation. Få affärer genomförs, många avvaktar med att byta boende.

– Betydligt fler kunder än tidigare begär anstånd om paus i amorteringskravet. Vi får sådana förfrågningar varje vecka, från vanliga kunder, inte bara från dem med sämst ekonomi, säger Anneli Adler.

Andra storbanker vill inte uttala sig om eventuella planer på skärpta krav på kunden. Däremot har några av dem i år märkt av fler kunder som ansöker om amorteringsfrihet. Hos Handelsbanken är främsta orsaken föräldraledighet, skriver Joel Holm, presstalesman, i ett mejlsvar till TT.

Annons

”Om vi beviljar en amorteringslättnad beror det på att hushållet står inför finansiella påfrestningar. De kanske söker tillfällig amorteringspaus på grund av föräldraledighet.”

Annons