Räntechocken får fler att amortera

Räntechocken får fler att amortera

Många svenska hushåll pressas hårt då ränteläget lyft till följd av Riksbankens ovanligt snabba räntehöjningar – från 0 till 3,5 procent inom loppet av ett år

Johan Hallnäs
Räntechockade hushåll drar inte bara ned på konsumtion, bilköp och bostadsaffärer.
De ser över sina skulder också och ovanligt många har valt att amortera av på bolånet i år, enligt storbankerna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inflation och högre räntor äter upp en allt större del av budgeten för svenska hushåll. Utvecklingen har förändrat hur vi beter oss som bankkunder, enligt de tunga bankdirektörer som TT pratat med i samband med veckans kvartalsrapporter.

Carina Åkerström vd Handelsbanken:

– Räntorna är en stor del av hushållens kostnader, så det är klart att man kontaktar sin bank. Det gör kunderna hos oss också, säger Åkerström.

– Amorteringar är definitivt en väldigt uppenbar effekt av läget. Den största delen är att man använder egna medel och amorterar ned och löser bort en del lån. Det tycker inte jag är konstigt i det här läget, tillägger hon.

Handelsbanken är en av de största långivarna på den svenska bolånemarknaden. För låntagare med rörlig ränta – de flesta – har räntelyftet redan märkts av. Andra låntagare tar tag i frågan när löptiden tar slut och lånet ska läggas om, enligt Åkerström.

– Många hushåll går från en relativt låg ränta till en mycket högre ränta. Det kommer att skapa påfrestningar.

Hon ser dock ingen dramatik när det gäller anstånd med amorteringskrav, vilket är en möjlig utväg om läget blir för kärvt för högt skuldsatta hushåll.

– Det är väldigt få, nästan försumbart, som ber om anstånd. Man justerar sina skulder med inlåningsmedel och skaffar sig på så sätt marginaler.

"Kommer att vända"

Frank Vang-Jensen, vd Nordea:

– När inflationen – det vill säga den ökade kostnaden för att leva – och räntorna ökar samtidigt och väldigt fort påverkar det alla i samhället. Det blir fokus på vad man kan ändra. Ska vi resa mindre? Vad kan vi förbruka mindre av? Jag tror att alla har de diskussionerna – de pågår i företagen och de pågår i hushållen, säger Vang-Jensen.

Några förändrade beteenden när det gäller att pruta på räntor och byta bank ser han inte. Han tror det hänger ihop med att det är små skillnader mellan alternativen.

– Konkurrensen är stenhård på bolånemarknaden.

Svenska hushåll drabbas snabbare än många andra européer när räntorna lyfter, till följd av hög skuldsättning och en stor andel rörliga räntor. Att amortera är en bra strategi för att hantera det, enligt Vang-Jensen.

– Amorteringar är sunt. Sedan är det så att personer och familjer befinner sig i olika skeden i livet. Det kan vara perioder där det är jättebra att inte amortera. Vad vi behöver är flexibilitet.

Han tror inte att inflations- och räntechocken kommer leda till någon djupare kris vare sig för hushållen eller ekonomin.

– Det blir lite jobbigt, för räntorna börjar bita nu. Men det kommer att vända. Det är jag helt övertygad om.

Sparande med längre bindning

Johan Torgeby, vd SEB:

SEB noterar att många kunder har börjat låsa in sina kassor på sparkonton med längre bindningstid och högre räntor i år.

– Det händer nu. Det kan vi se väldigt tydligt. Det tar tid för en ekonomi att anpassa sig till en så här kraftig och snabb ränteförändring, säger Torgeby.

Han ser tre typiska SEB-kunder, som agerar på olika sätt när priser och räntor skenar iväg.

– Det finns de som har det mindre starkt ekonomiskt som tenderar att minska sitt sparande och använder pengarna till att konsumera.

– De i mitten rör sig inte så mycket och de som har det gott ställt tenderar att börja amortera om de kan – i stället för att spara pengar. De kan betala av lån som de uppfattar som negativa för privatekonomin för nu är lånekostnaden tre gånger så stor som för ett år sedan.

För banken syns trenderna i form av en ökad benägenhet att amortera på lån, men också minskat sparande och mer pengar till konsumtion.

Satsningar på aktiefonder

Jens Henriksson, vd Swedbank:

– Privatkunderna har dragit ned på sina transaktionskonton. Det ser vi då man har gjort extra amorteringar. Man har det ganska tufft ekonomiskt och då har man lite mindre marginaler, säger Henriksson.

Swedbank är en av de allra största på bolånemarknaden i Sverige. Och bland de kunder som har råd satsar många även mer på aktiefonder än tidigare, enligt Swedbankchefen.

– Tittar du på våra sparkonton har vi sett en förflyttning, där många har flyttat pengar från det vi kallar direkt tillgängliga sparkonton till att låsa upp pengarna. Det är inte så konstigt. Vi har ju ett väldigt attraktivt erbjudande där, om du sätter in pengarna och låser dem – det väljer väldigt många kunder att använda.

När det gäller byte av bank eller försöken att pruta ned räntan bekräftar han att läget är stabilt.

– Det är en hård och konkurrensutsatt marknad och du ser ju att våra marginaler på bolån har gått ned 14 punkter (0,14 procentenheter) under kvartalet. Så det gäller att ta det bästa erbjudandet och det tycker jag att vi har – det bästa samlade erbjudandet.

FRÅN FÖRSTASIDAN