Pundet lyfter efter oväntat starkt index

Pundet lyfter efter oväntat starkt index

Aktivitetsnivån i brittisk ekonomi ökar markant – från låga nivåer – enligt inköpschefsindex från S&P Global. Arkivbild.

SANG TAN AP/TT
Risken för en brittisk recession i år har avtagit markant, enligt ett inköpschefsindex från S&P Global.

Pundet lyfter då det ökar sannolikheten för oväntat hårda åtstramningar från den brittiska centralbanken framöver.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Aktiviteten ökar mer än väntat både inom tjänstesektorn och tillverkningsindustrin, visar ett preliminärt inköpschefsindex för februari från S&P Global.

På valutamarknaden lyfte pundet mot både euron och dollarn efter det oväntade styrkebeskedet, som återigen skapar ett tryck på den brittiska centralbanken – Bank of England – att höja räntan.

Komposintidex lyfte till 53,0 i februari, upp från 48,5 i januari. Analytiker hade i snitt räknat med en uppgång till 49,0.

Ett indextal över 50 antyder tillväxt.

Precis som i eurozonen är det tjänstesektorn som driver på. Inköpschefsindex för tjänstesektorn i Storbritannien i februari lyfter till 53,3, från 48,7 i januari och en snittprognos på 49,2.

För den brittiska tillverkningsindustrin blev det ett indexlyft i februari till 49,2, mot 47,0 i januari i och en snittprognos på 47,5.

Inflationsindikatorerna i mätningen ökar sannolikheten för att Bank of England stramar åt penningpolitiskt och potentiellt med tuffare besked än väntat, enligt Chris Williamson, chefsekonom på S&P Global Market Intelligence.

Rekryteringsplanerna bland de undersökta företagen i mätningen pekar uppåt samtidigt som företagen räknar med både högre priser och löner framöver.

FRÅN FÖRSTASIDAN