Powell frågas ut i kongressen

18 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Fed-chefen Jerome Powell frågas ut i både representanthuset och senaten i veckan. Arkivbild
Inflations- och räntedramat fortsätter. I veckan är det dags för utfrågning av Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), i kongressen.
Det kommer även en ny runda räntebesked från andra centralbanker att förhålla sig till för Riksbanken – som väntas höja räntan i slutet av juni.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det blir två utfrågningar av Jerome Powell i veckan – först i representanthuset på onsdag och dagen därpå i ett utskott i senaten.

Till utfrågningarna har Fedchefen med sig en färsk halvårsrapport om penningpolitiken och i senaten ska dessutom tre nominerade till Feds direktion frågas ut.

Räknar med två höjningar till

För Powells del väntas frågorna främst kretsa kring beslutet att i veckan ta paus med räntehöjningarna. USA:s styrränta hade inför detta höjts på tio möten i rad sedan mars 2022, vilket innebär att räntan har höjts från 0-0,25 procent till 5-5,25 procent.

En höjning till hade lyft styrräntan till den högsta nivån på 22 år.

Med räntebeskedet kom dock en ny räntebana från Feds ledamöter, som visar att 12 av 18 av beslutsfattarna räknar med minst två räntehöjningar till i år för att få bukt på den fortsatt oväntat höga inflationen.

De flesta bedömare tolkar Fed-chefen Powells uttalanden på en presskonferens efter veckans räntebesked som att han räknar med en höjning redan i slutet av juli. Detta trots att han uttryckligen sade att något sådant beslut ännu inte är fattat.

Annons

Räntebesked från Norge

Bland annat reagerade många som följde presskonferensen på att Powell oavsiktligt beskrev det som att Fed hade "skippat" en räntehöjning på junimötet.

– Att använda ordet “skippa” indikerar att en räntehöjning nästan är garanterad i juli, säger Gregory Daco, chefsekonom på konsultbyrån EY till The Wall Street Journal.

I kölvattnet på Feds räntepaus – som följdes av en räntehöjning av Europeiska centralbanken – väntar i veckan en rad nya räntebesked från centralbanker i Norge, Schweiz, Storbritannien och Turkiet på torsdag.

Inte minst den väntade räntehöjningen i Norge – som liksom Sverige plågas av en svag krona i inflationschockens spår – kan ge en vink av vad som väntas komma från Erik Thedéen och hans direktion när Riksbanken presenterar sitt nästa räntebesked den 29 juni.

Annons