Paus efter tolv räntehöjningar i Nya Zeeland

Paus efter tolv räntehöjningar i Nya Zeeland

Centralbanken på Nya Zeeland, först ut i väst med att strama åt i inflationschocken hösten 2021, har tagit paus i räntehöjningarna. Arkivbild

Nick Perry AP/TT
Nya Zeelands centralbank har beslutat att lämna sin styrränta oförändrad på 5,50 procent.
Beskedet var väntat på marknaden och banken sätter därmed punkt för en serie på tolv räntehöjningar i rad de gångna två åren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nya Zeeland var först ut i västvärlden att börja höja räntorna när inflationen tog fart i kölvattnet på pandemieffekterna hösten 2021. Enligt bankens direktion kommer styrräntan nu behöva ligga kvar på en ekonomiskt åtstramande nivå under en tid – troligen till tredje kvartalet 2024 – för att inflationen ska stabilisera sig på målnivån på 1-3 procent.

En del bedömare tror att Nya Zeelands centralbank i själva verket bara har tagit paus och behöver göra ytterligare en räntehöjning innan man faktiskt kan sätta punkt för räntehöjningarna.

Inflationen i Nya Zeeland sjönk till 6,7 procent under årets första kvartal och färsk statistik för andra kvartalet väntas nästa vecka. Snittprognosen bland analytiker pekar på att inflationen har fortsatt ned under 6 procent.

Den nyzeeländska ekonomin har under andra kvartalet tagit sig ur en mild recession, med krympande BNP två kvartal i rad. Ledande ekonomer på landets storbanker räknar med att det kan bli en recession till som inleds senare i år.

Nya Zeelands egna dollar har precis som den svenska kronan tagit stryk på valutamarknaden i den globala inflations- och räntechocken. Kursen har fallit med 14 procent mot USA-dollarn på två år.

FRÅN FÖRSTASIDAN