Över 70 år sedan matpriserna steg så mycket

Över 70 år sedan matpriserna steg så mycket

Matpriserna har stigit med 21 procent på ett år.

Anna-Lena Lindqvist, TT
Matpriserna har inte stigit så mycket sedan 1950-talet, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
– Jag är förvånad, säger Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Matpriserna fortsätter att elda på inflationen. Priserna på livsmedel stiger med nära 21 procent i februari jämfört med för ett år sedan.

"Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent", säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

"Prissmockan faller tillbaka"

Enligt Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank, ligger olika faktorer bakom. En är att priserna på insatsvaror, som energi och gödsel, steg kraftigt förra året.

Även om priserna gått ned det senaste kvartalet har det inte slagit igenom på mathyllorna än.

En annan faktor är den svaga svenska kronan, som gör att allt vi importerar blir dyrare.

– Men jag är själv förvånad över att priserna stiger så pass mycket, säger Jörgen Kennemar.

Enligt honom är förhoppningen att prisuppgången ska falla tillbaka under våren allt eftersom de sjunkande insatspriserna slår igenom.

– De prognoser vi har nu bygger på det. Vi räknar med att prissmockan som vi har fått under början av året gradvis faller tillbaka. Däremot är det svårt att se några prisnedgångar, men vi räknar med att priserna inte ökar lika mycket.

Salladskål billigare

Priset på fetter, ägg och mejeriprodukter har stigit med över 30 procent det senaste året enligt SCB:s statistik. När det kommer till enskilda livsmedel så sticker purjolök och blomkål ut, som har stigit med nära 80 procent på ett år.

Även jämfört med januari stiger grönsakspriserna kraftigt.

"Priserna på grönsaker brukar stiga i februari, men inte så här mycket. Till exempel gick priset på blomkål upp med 48 procent i februari jämfört med januari. Tomater ökade med närmare 38 procent och paprika med nästan 34 procent" säger John Eliasson.

Det är endast en vara som på årsbasis minskat i pris, nämligen salladskål som backar med 1,5 procent.

FRÅN FÖRSTASIDAN