TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Ökad arbetslöshet: "Tycks vara i stigande fas"

17 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Fler var arbetslösa i februari jämfört med månaden före, enligt SCB. Arkivbild.
Arbetslösheten ökar i landet. Den säsongsjusterade siffran steg till 7,6 från 7,3 procent i januari, enligt SCB.
– Ingen dramatisk rörelse, men den underliggande trenden är att arbetslösheten tycks vara i en stigande fas, säger Olle Holmberg, ekonom på banken SEB.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Antalet arbetslösa i februari ökade till 459 000 personer, vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,2 procent, enligt månadssiffror från Statistiska centralbyrån.

Det kan jämföras med 7,6 procent i januari.

Den säsongsjusterade arbetslösheten steg till 7,6 procent, från 7,3 procent i januari. Säsongsrensat och utjämnat för trend var arbetslösheten i februari 7,4 procent, vilket var en oförändrad nivå jämfört med uppreviderade 7,4 procent i januari.

Sysselsättningen stiger

– Statistiken kan vara volatil och slå några tiondelar månadsvis. Den underliggande trenden är att arbetslösheten är i en stigande fas och så har det sett ut de senaste tre till sex månaderna, säger Olle Holmberg, SEB:s makroekonom.

Det är ingen dramatisk rörelse, enligt Olle Holmberg, som även framhåller att sysselsättningen alltjämt ökar men i en avtagande takt.

Sysselsättningen ökade med 67 000 personer, till 5 169 000 enligt icke säsongsrensade tal.

Annons

Står och väger

Statistiken visar samtidigt att långtidsarbetslösheten fortsätter minska. Antalet sysselsatta och arbetade timmar, icke säsongsrensat, fortsätter uppåt.

"Arbetsmarknaden visar ännu inga tydliga tecken på avmattning", säger Charlotte Breitz, statistiker på SCB, i en kommentar.

Arbetslösheten ökar i ett osäkert ekonomiskt läge med stigande inflation, räntehöjningar och turbulent finansmarknad, påpekar Olle Holmberg.

– Än så länge står det och väger. Arbetsmarknaden försvagas, men inte dramatiskt. Samtidigt är osäkerheten fortsatt stor.

Annons