Nytt SAS-besked ger kursrusning

Nytt SAS-besked ger kursrusning

Anko van der Werff, vd för SAS. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
SAS-aktien rusar på Stockholmsbörsen efter nya besked kring flygbolagets lånesituation. Vid lunchtid är aktien upp nästan 30 procent.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bättre utveckling än väntat gör att flygbolaget SAS nu meddelar att man inte kommer att utnyttja ett mångmiljardlån finansierat av bolagets majoritetsägare Apollo Global Management.

Det ursprungliga låneavtalet innebar 7 00 miljoner amerikanska dollar, motsvarande sju miljarder kronor, och den första delen utnyttjades av SAS i september 2022. Det är nu resterande del som bolaget i alla fall kortsiktigt inte ser något behov av.

"Bolaget ser möjligheter att komplettera sin likviditetsposition på andra sätt till en lägre total kostnad än genom att i närtid utnyttja den andra delen av DIP-lånet", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Beskedet får den hårt pressade aktien att rusa 28 procent men är fortfarande ned 34 procent i år och hela 72 procent på ett års sikt.

Aktien har traditionellt sett varit en favorit bland småsparare och hos till exempel nätbanken Avanza har den drygt 94 000 ägare.

Som tidigare kommunicerats förväntar sig samtidigt flygbolaget att slutföra den så kallade chapter 11-processen under senare delen av andra halvåret.

FRÅN FÖRSTASIDAN