Nvidia värt 1 000 miljarder – ett tag

Nvidia värt 1 000 miljarder – ett tag

Marknaden värderade tillfälligt halvledarjätten Nvidia, med medgrundaren och vd:n Jen-Hsun Huangs, till över 1|000 miljarder dollar. Arkivbild

Chiang Ying-ying AP/TT
AI-vinnaren Nvidia blev tillfälligt på tisdagen den första tillverkaren av halvledarutrustning som sprängde 1 000 miljarder dollar-vallen på Wall Street.
Aktien lyfte drygt 4 procent i den tidiga tisdagshandeln efter en långhelg med nya produktlanseringar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kurslyftet i förhandeln lyfte börsvärdet på Nvidia från 963,2 miljarder till 1 020 miljarder dollar (motsvarande 11 290 miljarder kronor). Därmed blev företaget det nionde i den exklusiva klubben av börsbolag på Wall Street som har eller har haft ett värde över 1 000 miljarder dollar.

I klubben finns giganter som Google-ägaren Alphabet, e-handelsjätten Amazon, Iphonetillverkaren Apple och mjukvarujätten Microsoft.

Men vid börsstängning hade uppgången minskat och Nvidias sammanlagda börsvärde stannade på 992 miljarder dollar. Aktien kostade då drygt 401 dollar; för att nå miljardklubben måste kursen upp ytterligare några dollar.

Stark efterfrågan på AI

Nvidia – med konkurrenter som AMD och Intel – är bland annat ledande tillverkare av grafikprocessorer och moderkort till datorer, spel och AI-program. Och den starka efterfrågan på just AI-teknik fick Nvidia att i sin kvartalsrapport förra veckan att höja försäljningsprognosen för kvartalet som avslutas i juli till 11 miljarder dollar – vilket gav ett historiskt kurslyft räknat i dollar.

Det nya rallyt inför tisdagens handel kom efter en långhelg i USA, under vilken Nvidias vd Jen-Hsun "Jensen" Huang presenterat flera AI-relaterade produkter för användning inom robotteknik, spel och marknadsföring.

"Jag vet att det är för mycket"

Han lanserade också en ny plattform som ska hjälpa teknikbolag att skapa sina egna versioner av den numera världskända textroboten Chat GPT.

– Det är för mycket. Jag vet att det är för mycket, sade Huang när han presenterade plattformen i Taiwan.

Kursrallyt för Nvidia i den AI-hajp som präglar börsen just nu sticker ut. Bolaget – grundat av bland annat Huang 1993 – är nu mer än åtta gånger så mycket värt som Intel. Detta trots att Nvidias omsättning är betydligt lägre än Intels.

FRÅN FÖRSTASIDAN