Nummerplåt såld för 155 miljoner kronor

Nummerplåt såld för 155 miljoner kronor

Dubais stadssiluett. Arkivbild.

Kamran Jubraili/AP/TT
Sugen på en ny nummerplåt till bilen? En riktigt eftertraktad sådan har sålts i Dubai. Priset: motsvarande 155 miljoner kronor.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var skylten med texten "P7" som lockade en förmögen bilägare att i lördags skaffa sig världens hittills dyraste nummerplåt. Slutpriset blev 55 miljoner dirham (155 miljoner kronor).

Skylten såldes på auktion via Emirates Auction. Den beskrivs som extra eftertraktad eftersom den vid första anblick ser ut att bara bestå av siffran 7 – bokstaven P är mindre och placerad mer i skymundan, skriver Bloomberg.

Populära skrytplåtar

Att just sälja skrytplåtar till bilar är en av auktionsfirmans specialiteter, eftersom det är populärt bland de rika invånarna i regionen att visa upp sin status och förmögenhet genom exklusiva nummerplåtar.

Om man bortser från inflation slog årets auktion rekordåret 2008, då affärsmannen Said Abdul Ghaffar Khouri betalade drygt 52 miljoner dirham för nummerplåten "1" i grannemiratet Abu Dhabi.

Vem som budade hem rekordskylten i år avslöjades inte omedelbart.

Auktionen i Dubai i Förenade Arabemiraten arrangerades för att samla in pengar till landets ledare Mohammed bin Rashid Al Maktoums globala mathjälpsorganisation 1 Billion Meals.

Ger fördelar

En registreringsskylt med få tecken är en statussymbol i arabemiraten och kan ge många fördelar, vilket har fått regionens rika att kämpa om skyltar med så korta teckenserier som möjligt. Bland annat sägs de exklusiva skyltarna kunna ge fördelar inom affärsvärlden eller vid krogbokningar.

Även i andra länder är skrytskyltar populärt. Någon köpte till exempel skylten "R" vid en auktion i Hongkong tidigare i år för drygt 33 miljoner kronor.

I Sverige kommer man betydligt billigare undan med en unik nummerplåt. Här är det fasta priset 6 200 kronor för en teckenkombination som gäller i tio år.

FRÅN FÖRSTASIDAN