Nordea sjunker på börsen trots stark rapport

Nordea sjunker på börsen trots stark rapport

Storbanken Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, rapporterar kvartalssiffror. Arkivbild.

Jonas Ekströmer/TT
Storbanken Nordea backar något på börsen, trots en rapport som visar på ett rejält intäktslyft i inflations- och räntefrossan.
Räntenettot, det vill säga det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, stiger oväntat mycket.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Första kvartalet präglades av ytterligare räntehöjningar och fortsatt svagare ekonomisk aktivitet. Nordeas ökade intäkter fortsatte emellertid att driva ett högre rörelseresultat", skriver Nordea i ett pressmeddelande.

"Detta trots en betydande försvagning av de svenska och norska valutorna", tillägger banken.

Bättre än väntat

Helsingforsbaserade Nordea redovisar ett rörelseresultat före kreditförluster på 1 499 miljoner euro för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 1 091 miljoner euro under motsvarande kvartal i fjol.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på 1 388 miljoner euro.

Men på börsen blev det tummen ned. Aktien sjunker cirka 1 procent efter rapporten.

"Nettoränte­marginalerna förbättrades, understött av intäkter från inlåningen. Avgifts- och provisionsnettot minskade med 8 procent, främst till följd av dämpad aktivitet på kapitalmarknaderna och lägre intäkter från sparande", skriver Nordea i ett pressmeddelande.

Räntenettot lyfte 35 procent till 1 756 miljoner euro. Det kan jämföras med ett räntenetto på 1 308 miljoner euro ett år tidigare. Det kan jämföras med en prognos på 1 721 miljoner euro.

Provisionsnettot – det banken drar in på avgifter och provision – sjönk 8 procent till 765 miljoner euro, mot 829 miljoner euro ett år tidigare.

Buffert på 585 miljoner euro

Kreditförlusterna uppgick till 19 miljoner euro, vilket kan jämföras med en återföring av avsättningar för befarade kreditförluster på 12 miljoner euro under första kvartalet i fjol.

"Trots inbromsningen i de nordiska ekonomierna förblev kreditförlusterna låga och uppgick till 15 miljoner euro eller 2 punkter. Bufferten enligt ledningens bedömning behölls oförändrad på 585 miljoner euro", skriver Nordea.

Rörelseintäkterna under kvartalet totalt lyfte 19 procent till 2 921 miljoner euro, medan rörelsekostnaderna steg 4 procent till 1 422 miljoner.

FRÅN FÖRSTASIDAN