"Naiva" försäljningar blir riksdagsdebatt

12 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Det krisande fastighetsbolaget SBB och dess innehav av lokaler för kommunala skolor, förskolor och ett och annat stadshus är ett skäl till varför riksdagen ordnar debatt om ägandet av offentliga fastigheter. Arkivbild.
Det krisande fastighetsbolaget SBB:s innehav av skolor, stadshus och regementslokaler bidrar till att riksdagen ska hålla en särskild debatt om ägandet av samhällsviktiga fastigheter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är Vänsterpartiet som har begärt debatten som kommer att hållas den 16 juni. Från regeringen kommer finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Vänsterpartiet vill ha besked av regeringen vad den tänker om hur det offentliga ska säkra samhällsviktiga fastigheter när krisande fastighetsbolag, som SBB, kan tvingas sälja vidare fastigheter de köpt av kommunerna eftersom bolagen pressas av höga räntor och behöver få in pengar.

Under senare år har många kommuner och andra offentliga aktörer sålt av fastigheter till privata fastighetsbolag och sedan hyrt tillbaka dem. Istället för att det skulle bli billigare ser det ut att bli dyrare och nu ifrågasätts det hela också av säkerhetsskäl.

Nu fasar kommuner för att utländska aktörer ska köpa upp fastigheterna från SBB, som behöver pengar. Borlänge kommun sålde bland annat sitt stadshus till SBB, kallar det nu naivt och överväger att försöka köpa tillbaka det.

Annons