Mjölkjätte får böta miljoner – brast i konkurrens

05 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Konkurrensverket har beslutat att Norrmejerier ska betala sju miljoner kronor i avgift. Arkivbild.
Norrmejerier och logistikföretaget Frigoscandia delade under flera år upp transportkunder mellan sig – på ett sätt som bedöms ha begränsat konkurrensen.
Nu tvingas Norrmejerier betala sju miljoner kronor i straffavgift, meddelar Konkurrensverket i ett pressmeddelande.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt myndigheten delade de två aktörerna upp kunder på marknaden för tempererade vägtransporter, det vill säga transport av gods som exempelvis behöver hållas kylt eller fruset.

Parterna tecknade 2011 ett samarbetsavtal där de kom överens om att inte konkurrera om – eller arbeta med – varandras kunder i norra Sverige. Avtalet löpte ut 2021.

"När företag begränsar konkurrensen genom att dela upp kunderna mellan sig begår de en allvarlig överträdelse av konkurrensreglerna som kan ge höga sanktionsavgifter. Otillåtna samarbeten sätter konkurrensen ur spel och riskerar att leda till högre priser för kunderna", säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i pressmeddelandet.

Norrmejerier tvingas nu betala sju miljoner kronor i konkurrensskadeavgift. Frigoscandia slipper däremot betala avgiften eftersom bolaget självt anmälde överträdelsen till Konkurrensverket.

"Eftergiftsprogrammet är en viktig del av tillsynsverksamheten. Och för det företag som är först med att informera Konkurrensverket om ett otillåtet samarbete kan det innebära att det helt eller delvis slipper att betala konkurrensskadeavgift", säger Rikard Jermsten i pressmeddelandet.

Annons