Miljardsatsning på halvledare i EU

Miljardsatsning på halvledare i EU

Halvledare testas på Chalmers i Göteborg. Arkivfoto.

Thomas Johansson/TT
EU:s medlemsländer och EU-parlamentet har nått en uppgörelse om miljardsatsningar för produktion och utveckling av halvledarkomponenter, som är avgörande beståndsdelar i modern elektronik.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Paketet kommer att lyfta det europeiska ekosystemet för halvledare och vara en viktig del i stärkandet av EU:s konkurrenskraft på global nivå", skriver det svenska ordförandeskapet i ministerrådet på Twitter, sedan förhandlarna enats i Strasbourg på tisdagseftermiddagen.

Uppgörelsen väntas inbringa 43 miljarder euro, motsvarande 487 miljarder kronor, i offentliga och privata medel till satsningen på halvledare, skriver EU:s ministerråd i ett pressmeddelande.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) kallar det för ett viktigt steg i "den gröna och digitala omställningen" och säger att det är en "revolution i den viktiga halvledarsektorn".

"Ett snabbt genomförande av dagens uppgörelse kommer att förvandla vår beroendeställning till en marknadsledande position, vår sårbarhet till självbestämmande och våra utgifter till investeringar", säger Ebba Busch i pressmeddelandet.

I planerna ingår bland annat att göra det lättare för EU-länderna att ge statsstöd till halvledarproduktionen. Målet är att EU år 2030 ska stå för 20 procent av världens halvledarkomponenter, mot bara 9 procent i dag.

FRÅN FÖRSTASIDAN