TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Lokförare: Seko har svikit sina medlemmar

15 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Tågföraren Nils Westberg Ahlmark under en demonstration fackförbundet Seko:s huvudkontor.
Ett avtal har slutits mellan facket och Almega Tågföretagen. Men medlemmarna är besvikna.
– Seko har svikit sina medlemmar på alla punkter, säger lokföraren Nils Westberg Ahlmark.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Missnöjda och besvikna. Så beskriver lokföraren Nils Westberg Ahlmark de reaktioner från andra Seko-medlemmar som han har tagit del av. Avtalet som slutits mellan facket och Almega Tågföretagen innebär bland annat att frågan om ensamarbete på pendeltågen skjuts på framtiden.

– Seko har i princip inte fått igenom några krav alls. Det finns väldigt stor risk för både svekdebatt och misstroende för förbundsledningen, säger han.

Han tror att fackförbundet nu kommer att tappa medlemmar.

– Jag har pratat med kollegor som har ringt till förbundsledningen i dag och begärt utträdesblankett. Jag tror att vi kommer få se fler medlemmar som går ur facket, absolut.

Och själv kommer han att "fundera starkt" på att lämna, säger han.

Frågan om ensamarbete på pendeltågen har varit en stor fråga för lokförarna, och ledde till att flera av dem gick ut i en vild strejk i april. I avtalet som nu tecknats beslutade man att tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda frågan. En dålig lösning, tycker Nils Westberg Ahlmark

– De borde ha gått ut i strejk för att försvara våra krav, och trycka på Almega för att få igenom ett så bra avtal som möjligt.

Konsekvenserna för Seko kommer bli stora och långvariga, tror han, i form av medlemstapp och misstroende gentemot förbundet.

– Jag tror att vi kommer se ett oerhört tryck på förbundsledningen från medlemmarna. Vi har inte sett det sista ordet från medlemmarna, det finns stor risk för någon typ av konflikt framöver.

Annons