Lägre inflation än väntat i USA

13 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Amerikanska konsumenter har fått uppleva kraftigt höjda priser. Nu fortsätter inflationen att mattas av. Arkivbild.
Den amerikanska inflationen fortsätter att mattas av. Detta stärker förhoppningarna om att amerikanska centralbanken Federal Reserve tar en paus när det gäller räntehöjningar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inflationssiffran för maj är den sista hållpunkten inför onsdagens räntebesked från amerikanska Federal Reserve. En fortsatt avmattning tolkas som att Fed skulle kunna ta en paus när det gäller räntehöjningar för att fortsätta utvärdera vilken effekt den nya penningpolitiken bidrar till. Detta efter att man höjt styrräntan till den högsta nivån på 16 år.

För elfte månaden i rad sker också en avmattning. I maj uppgick inflationstakten till 4,0 procent – den lägsta siffran sedan mars 2021.

Majsiffran kan jämföras med 4,9 procent föregående månad och 4,1 procent som var marknadsanalytikernas genomsnittliga förväntningar enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Den så kallade kärninflationen, det vill säga rensat för mat och energi, uppgick samtidigt till 5,3 procent jämfört med 5,5 procent månaden före. Här låg förväntningarna på 5,2 procent.

Nedbrutet på olika varor märks en fortsatt ökning när det gäller bland annat begagnade bilar och hyreskostnader, medan priserna på flygbiljetter och möbler går åt motsatt håll. De amerikanska matpriserna är samtidigt upp 6,7 procent jämfört med för ett år sedan.

Annons