Kvinnors ekonomi mer sårbar i krisen

18 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Kvinnors ekonomi är mer sårbar, enligt Swedbanks undersökning. Arkivbild.Jessica Gow/TT
Kvinnor drabbas hårdare av krisen eftersom marginalerna är mindre, visar en färsk rapport. Utvecklingen som tidigare gått framåt verkar därmed backa.
– Vi ser att fler kvinnor nu är mer beroende eftersom de har sämre ekonomi, säger hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sedan flera år har Swedbank kartlagt kvinnors privatekonomi, och undersökt hur bland annat löner, deltidsarbete, pensioner, föräldraledighet och sparande ser ut. Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, konstaterar att det under många år har sett allt bättre ut med jämställdheten.

– Men nu ser det ut som om utvecklingen tar ett steg tillbaka, säger hon.

Kvinnor tjänar lite mer, jobbar lite mer och får lite mer i pension för varje år. Men det kommer att dröja ännu längre nu jämfört med tidigare innan det går att nå något som liknar ekonomisk jämställdhet.

Enligt Madelén Falkenhälls undersökning kommer inkomsterna att vara jämställda 2048.

– Det finns tecken på att inkomstgapet sluts långsammare nu.

Mindre marginaler

Den ekonomiska krisen drabbar kvinnorna hårdare, eftersom kvinnors ekonomi är sårbarare. Marginalerna är mindre då inkomsterna är lägre, förklarar hon.

Swedbank har låtit fråga runt 3 000 personer, både män och kvinnor, om privatekonomi. Det visar sig att kvinnor är oroligare än män, och att fler kvinnor än män är beroende av sin partner för att klara sig ekonomiskt.

Annons

– Vi ställer samma fråga varje år, och vi ser att fler kvinnor nu är mer beroende eftersom de har sämre ekonomi.

Bara 58 procent av kvinnorna som svarat säger sig ha en lön som det går att klara sig på om de skulle separera. I fjol var den siffran 63 procent.

Madelén Falkenhäll konstaterar att många kvinnor jobbar i yrken där lönerna är relativt låga, som inom vården eller i butiker.

Deltidsarbete i många yrken

I många fall arbetar kvinnor deltid, kanske då barnen är små. Men också av tvång även senare upp i åren. Ofta erbjuds bara deltid inom traditionella kvinnoyrken. Det gör att de redan låga lönerna blir ännu mindre när pengarna landar på kontot.

– Vi måste ju ha folk som jobbar inom vården, skolan och i butikerna för att samhället ska fungera. Det här är ett problem för hela samhället, som behöver lyftas upp.

Låga inkomster, på grund av låg lön och på grund av deltidsjobb, påverkar kvinnors ekonomiska självständighet och hänger med hela vägen in i pensionsåldern. Enligt Swedbanks undersökning är kvinnor också betydligt mer oroade för sin pension än vad män är.

Annons