Krisen slår hårdare mot kvinnor

Krisen slår hårdare mot kvinnor

FOTO: TT/ARKIV
Kvinnor är generellt mer oroliga än män för sin ekonomiska framtid, visar en färsk enkät.
Lägre löner gör att kvinnor drabbas hårdare när matpriser och räntor rusar uppåt och inflationen äter upp köpkraft, enligt Martin Björgell, pensionsexpert på Handelsbanken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ska ha sushi trots extremvädret
0:31

Efter reklamen: Ska ha sushi trots extremvädret

(0:31)

Slå på ljud

Nästan hälften av kvinnorna – 46 procent – är oroliga för sin ekonomiska situation under det kommande året, enligt en enkätundersökning gjord av Novus på uppdrag av Handelsbanken inför Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Bland männen i enkäten ligger motsvarande andel på drygt en fjärdedel – 28 procent.

"Mest oroliga är kvinnor mellan 35–49 år där hela 60 procent uppger att de är oroliga", skriver Handelsbanken i ett pressmeddelande.

Lägre löner gör att kvinnor ofta drabbas hårdare i inflations- och räntechocken, enligt Handelsbankens Martin Björgell.

Jessica Gow/TT

Förklaringen

En förklaring är att kvinnor går in i krisen med generellt lägre löner, omkring 90 procent av männens löner, enligt Martin Björgell. Tittar man på pensionerna är gapet ännu större.

"Kvinnors pensioner är 69 procent av männens. Det motsvarar drygt 6 700 kronor mindre varje månad. Det gör att kvinnors ekonomiska utrymme redan är mindre när nu marginalerna krymper på grund av rekordinflation och urgröpta reallöner", skriver Björgell i en kommentar.

Det skulle lindra

Ökad ekonomisk jämställdhet skulle kunna lindra problemen för kvinnor, enligt Björgell.

"Det förvånar att fler par inte pratar om att kompensera varandra, särskilt när de flesta är överens om att kvinnor drabbas hårdare", skriver han.

Novus undersökning, genomförd 2–10 februari, bygger på webbintervjuer med 1 056 slumpmässigt utvalda svenskar i åldern 18–84 år.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN