Karlsbro (L): Bojkotta Absoluts ägare

Karlsbro (L): Bojkotta Absoluts ägare

Liberalernas Karin Karlsbro i Europaparlamentet. Arkivbild.

Fredrik Persson/TT
Vodkamärket Absoluts franska ägare Pernod Ricard ska fortsätta exportera till Ryssland. Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro uppmanar till bred bojkott mot företaget.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bolagets vd Alexandre Ricard fördömer i en intervju med nyhetsbyrån AFP invasionen av Ukraina. Däremot kommer bolaget fortsätta att skicka alkohol till Ryssland, men Absolut är undantaget, "till dess bilden klarnar".

– Vi säljer inte alls på de nivåer som vi hade kunnat, vi har stoppat ett antal lokala varumärken och vi har i princip stoppat all investering i marknadsföring, säger han.

Enligt Ricard sker exporten också delvis för att skydda bolagets anställda i Ryssland.

Bred bojkott

När Absolut nyligen meddelade att delar av exporten till Ryssland skulle återupptas möttes det av stark kritik och bolaget fick backa igen, bland annat efter hot om bojkott och mycket starka reaktioner i Sverige.

Redan då gick Karlsbo hårt åt bolaget i uttalanden och nu uppmanar hon till bojkott.

“Konsumentmakten fungerade i Sverige på ett svenskt varumärke. Hela Europas konsumenter behöver mobilisera för att nå fram till Pernod Ricards ledning” säger hon i ett pressmeddelande.

"Slingrar sig"

Hon anser att fortsatt export till Ryssland är ett hån mot alla som strider för sin överlevnad och Ukrainas existens.

“Om Pernod Ricards VD menar allvar med att fördöma den ryska invasionen borde han inte fortsätta att pumpa in pengar i krigskassan. Sättet som bolaget slingrar sig för att sätta ett kortsiktigt vinstintresse framför Ukrainas överlevnad, och i förlängningen hela Europas fred och frihet, är osmakligt”

Utöver Absolut har Pernod Ricard bland annat varumärkena Jameson, Martell och Mumm i sitt stall.

FRÅN FÖRSTASIDAN