Jättebot för Seagate efter sanktionsbrott

Jättebot för Seagate efter sanktionsbrott

Seagate tvingas betala rekordböter. Arkivbild.

Kiichiro Sato/AP/TT
Den amerikanska elektroniktillverkaren Seagate går med på att betala 300 miljoner dollar till exportkontrollmyndigheten BIS, sedan Seagate sålt hårddiskar till svartlistade kinesiska Huawei.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Boten betalas under fem år, 15 miljoner dollar per kvartal.

Seagate sålde hårddiskar till den kinesiska jätten mellan 17 augusti 2020 och 29 september 2021.

USA svartlistade Huawei 2020 som ett hot mot rikets säkerhet och ett potentiellt spionredskap för Kinas regering, och stoppade amerikanska företag från att sälja komponenter till bolaget.

"Även om vi trodde att vi följde alla relevanta exportkontrollagar vid tidpunkten för hårddiskförsäljningen i fråga, så beslutade vi att det var bäst att samarbeta med BIS och avgöra det här ärendet", säger vd Dave Mosley i ett uttalande.

Enligt BIS såldes 7,4 miljoner hårddiskar till Huawei utan tillstånd till ett värde av 1,2 miljarder dollar. Seagate fortsatte med leveranserna trots att två andra konkurrenter slutade att göra affärer med Huawei.

"Dagens åtgärder är konsekvensen: den största enskilda administrativa uppgörelsen i vår myndighets historia", säger Matthew Axelrod vid BIS i ett uttalande.

Enligt BIS motsvarar boten på 300 miljoner dollar ungefär dubbelt så mycket som den vinst som Seagate drog in på försäljningen.

Nyheten avslöjades dagen innan Seagate ska presentera sin delårsrapport.

FRÅN FÖRSTASIDAN