Intel siktar på historisk satsning i Israel

18 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Den amerikanska halvledarbjässen Intel storsatsar i Israel. Arkivbild
Amerikanska Intel – världsledande tillverkare av datorprocessorer – satsar motsvarande omkring 265 miljarder kronor på en ny fabrik i Kiryat Gat i södra Israel, enligt landets regering.
En historiskt stor investering, enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Satsningen uppgår enligt israeliska källor till 25 miljarder dollar (265 miljarder kronor). Det innebär att det är den största investeringen som har gjorts av ett utländskt företag någonsin i Israel, enligt ett uttalande från Benjamin Netanyahu.

Den fabrik som ska byggas upp beräknas skapa tusentals nya jobb ovanpå de 12 000 som Intel redan har i Israel – bland annat i andra anläggningar i just Kiryat Gat.

Den israeliska affärstidningen Globes rapporterar att den israeliska staten har gått med på att stå för 12,5 procent av kostnaderna för fabriksbygget. Intel ska i utbyte mot detta ha gått med på att skatten på bolagets vinst i landet höjs från 5 till 7,5 procent.

Målsättningen är att Intels produktion i den nya anläggningen ska vara igång 2027 och pågå till minst 2035.

Den amerikanska halvledarjätten har också nyligen aviserat stora satsningar på nya anläggningar i Polen och Tyskland, men det finns ännu ingen bekräftelse från Intel om den nya rekordsatsningen i Israel.

Annons