Ikea slutar sälja Marabou-produkter

17 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ikea upphör med försäljning av Mondelez-produkter. Arkivbild
Möbelvaruhuskedjan Ikea kommer att fasa ut Mondelez produkter ur sitt sortiment, vilket GP var först med att rapportera om.
– Vi kommer att sälja slut på de Mondelezprodukter vi har, säger Mattias Hennius på Ikea Sverige.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ikea säljer i nuläget fem produkter från Mondelez, bland dem Marabouchoklad. Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea Sverige, vill dock inte svara på om beslutet att sluta sälja produkterna är ett ställningstagande i bojkotten, inte heller när beslutet togs.

– Beslutet bygger i första hand på en långsiktig ambition att ta fram fler och fler Ikea-produkter till vårt Food sortiment. Vi har sedan några år tillbaka vidareutvecklat och fokuserat på våra egna choklad- och godisprodukter, säger han till TT.

Även Norge pausar

Även Ikea i Norge meddelar på lördagsförmiddagen att man stoppar försäljningen av Mondelez-produkter, skriver NTB. Beslutet ska dock inte ha något att göra med Ukrainas svartlistning, enligt Ikea Norges kommunikationschef Joakim Dagenborg.

Till tidningen VG säger han:

– Vi har redan tidigare planerat att fasa ut dem, utan att det har att göra med svartlistningen. Anledningen till det är att vi även utvecklar egna produkter inom den produktkategorin, säger kommunikationschefen.

Annons

I fredags meddelade även nöjesarrangören Parks and Resorts, där Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland ingår, att man sällar sig till raden av företag som pausar alla inköp från Maraboutillverkaren Mondelez.

Kungastämpeln prövas

"Trots att vi endast har svenska produkter från Marabou och Mondelez Sverige i våra parker kan vi inte bortse från att deras moderbolag Mondelez fortfarande bedriver affärsverksamhet i Ryssland och har svartlistats av Ukraina", uppgav företaget i ett pressmeddelande.

Även Försvarsmakten har beslutat att sluta ta emot leveranser av Mondelez produkter. Frågan om huruvida Marabou i framtiden ska få kalla sig kunglig hovleverantör kan komma att omprövas.

Annons