Humana vinner i domstol - aktien rusar

Humana vinner i domstol - aktien rusar

Humana vann tvisten med Ivo i förvaltningsrätten. Arkivbild.

Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Det var fel av Inspektionen för vård och omsorg att dra in vårdbolaget Humanas tillstånd, enligt förvaltningsrätten. Nu får bolaget fortsätta sin verksamhet.
– Det är en fin och tydlig dom, säger Humanas vd Johanna Rastad.
Bolagets aktie rusar på Stockholmsbörsen efter beskedet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt förvaltningsrätten ligger de fel och brister som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) pekat på långt tillbaka i tiden, och är dessutom inte tillräckligt utredda.

"Domstolen anser att Humana i vissa fall har brustit, bland annat i sin insyn i anordnad assistans. De klarlagda bristerna är dock förhållandevis få och inte tillräckligt allvarliga för att motivera att bolaget och dess företrädare ska anses olämpliga. Domstolen bedömer också att Humana har vidtagit rimliga åtgärder för att följa Ivo:s tillsynsbeslut och säkra kvalitet i verksamheten", skriver lagmannen Eva-Lotta Hedin i ett pressmeddelande.

Ivo har hävdat att Humana och bolagets företrädare inte är lämpliga, men det tillbakavisas av domstolen.

Får fortsätta

Nu upphäver förvaltningsrätten Ivo:s beslut, vilket innebär att Humana får fortsätta sin verksamhet.

– Det är en fin och tydlig dom. Det här är viktigt för oss i Humana, men också för våra kunder och vårdtagare, säger Johanna Rastad, vd på Humana, till TT.

Hon tycker att domen är mycket klargörande. Den anger hur de fel och brister som Ivo pekat på ska bedömas.

– Vi är inte felfria. Men den sammanvägda bilden som domstolen ger är att det inte var rätt att dra in tillståndet.

Johanna Rastad tror att domen kommer att få betydelse i den framtida rättsprocessen för Humana, om domen nu överklagas av Ivo. Men den kan också få betydelse för hur andra fall ska bedömas framöver, tror hon.

Förlorat pengar

Humana uppger att de förlorat mycket pengar på grund av Ivo:s beslut, i form av minskat antal assistanskunder samt ökade konsultkostnader. Minskningen är 16 procent, enligt Humana, och dessutom har bolaget fått anlita konsulter för 30 miljoner kronor.

– Det har varit en tuff process under våren. Vi har lagt mycket tid och kraft på det, och mindre kärlek på de andra delarna av Humana, säger Johanna Rastad.

Förvaltningsrättens dom kan överklagas till kammarrätten senast den 12 juli. Om det blir så är ännu inte klart.

"Inspektionen för vård och omsorg har precis tagit del av domen och ska nu analysera den närmare", skriver Karin Lewin, chefsjurist på Ivo i ett mejl till TT.

Hon förklarar att Ivo:s beslut att återkalla tillståndet byggde på en sammanvägd bedömning av stora återkrav från det allmänna på över 100 miljoner kronor, anmälningar från kommuner och bristande förmåga att följa Ivo:s tidigare kritikbeslut.

Aktien i Humana rusade innan domen kom, och efteråt steg den först ännu kraftigare. Under eftermiddagen var rusningen dock inte riktigt lika häftig.

FRÅN FÖRSTASIDAN