Här stiger matpriset mest i EU – mjölk en lyx

Här stiger matpriset mest i EU – mjölk en lyx

Kunder jagar extrapriser på en stormarknad i Budapest. Matpriserna i Ungern har stigit drastiskt under det senaste året. Arkivbild.

Denes Erdos/AP/TT
I Ungern är matpriserna värst i Europa. Den extrema inflationen och den svaga forinten är några av orsakerna – och de skenande matkostnaderna gräver djupa hål i pensionärernas plånböcker.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Medan vissa matvaror kostar dubbelt så mycket har priserna för stapelvaror som mjölk, ägg, smör och bröd stigit med 70 till 80 procent det senaste året. Matpriserna har skjutit i höjden i hela Europa, men ingenstans uppges läget vara lika illa som i Ungern.

De ungerska matpriserna har gått upp med över 45 procent under året, enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat.

Det är något som inte minst drabbar landets pensionärer, som tvingas vända på slantarna. 83-åriga Magdolna Gozon i huvudstaden Budapest är en av dem, och hon uppger att hennes ringa pension och de höga matpriserna har gjort att hon inte längre kan köpa mjölk.

– Jag köper inte frukt. Potatis får vi från kommunen så det behöver vi inte köpa, men lök har blivit alldeles för dyrt, säger Magdolna Gozon.

Landets ineffektiva jordbruks- och livsmedelsindustri är en av orsakerna. Dessutom är den inhemska valutan forinten historiskt låg, uppger Peter Virovacz, chefsekonom vid finansbolaget ING i Ungern.

FRÅN FÖRSTASIDAN