Handeln: Höjda hyror hotar att slå ut butiker

Handeln: Höjda hyror hotar att slå ut butiker

Uppemot 3|100 butiker ligger i riskzonen för konkurs eller rekonstruktion, enligt Svensk handel. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT
Så mycket som två tredjedelar av kläd- och skohandeln riskerar att slås ut när deras lokalhyror höjs, enligt branschorganisationen Svensk handel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I januari höjdes hyrorna med nära 11 procent, vilket organisationen beskriver som ett hårt slag. 3 100 butiker ligger nu i riskzonen för att gå i konkurs eller försättas i rekonstruktion, enligt vd Sofia Larsen.

"Det är alarmerande siffror som framkommer", säger hon i ett pressmeddelande.

Analysen bygger på data från 2021 samt en tidigare hyresundersökning för kläd- och skohandeln. Sedan dess har majoriteten av hyresgästerna fått två hyreshöjningar, en med 2,8 procent i januari 2022 samt 10,9 procent i januari 2023, enligt måttet KPI.

Relationen mellan hyra och omsättning fortsätter att försämras. Många hyresgäster klarar sig dock tack vare dagens system med hyresrabatter.

"Det är uppenbart att vårt system med marknadshyra i dag urholkas då transparensen är obefintlig och det finns incitament i form av rabatter som tillfälligt hjälper hyresgästerna till mer rimliga betalningsnivåer medan marknadshyran kvarstår", säger Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk handel i pressmeddelandet.

FRÅN FÖRSTASIDAN