Han tar över e-handelsjätten Alibaba

Han tar över e-handelsjätten Alibaba

E-handelsjätten Alibaba möblerar om i toppen. Arkivbild.

Mark Schiefelbein AP/TT
Det kinesiska it-konglomeratet och e-handelsjätten Alibaba möblerar om i ledarskiktet. Daniel Zhang kommer att lämna sin tjänst som vd och styrelseordförande i september, rapporterar Bloomberg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ny vd blir Eddie Wu, som i dag är ordförande för Alibabas flaggskepp inom e-handel, Taobao och Tmall.

Joseph Tsai tar samtidigt över rollen som styrelseordförande. Tsai är för tillfället vice ordförande i företaget och beskrivs som en nära allierad till Alibabas medgrundare och storägare Jack Ma.

Affärsmannen Jack Ma är i dag Kinas sjätte rikaste man, enligt Forbes. Tidigare förfogade han över förstaplatsen, men de senaste åren har varit turbulenta för Ma efter att han klev av som vd för Alibaba i september 2019.

Hans frispråkiga kritik mot regimen gällande regleringar inom finanssektorn gjorde att börsnoteringen av Alibabas systerbolag, betaltjänsten Alipays ägare Ant Group, stoppades. Därefter höll sig Ma undan från offentligheten i tre månader, vilket ledde till spekulationer om att något skulle ha hänt honom.

I mars i år stod det klart att Alibaba styckas upp i sex delar, där varje enhet får sköta sin egen finansiering och får i uppdrag att utvärdera avknoppning på börsen. Under våren kom uppgifter om att Ma återvänt till Kina efter mer än ett år utomlands.

Nyligen blev Ma gästprofessor på Tokyos universitet. Där ska han forska på hållbart jordbruk och livsmedelsproduktion, samt hålla i seminarier om entreprenörskap.

FRÅN FÖRSTASIDAN