Googles släpper AI-utmanare över hela världen

Googles släpper AI-utmanare över hela världen

Sundar Pichai, vd för Alphabet, vid konferensen i Silicon Valley.

Jeff Chiu/AP/TT
Google kommer att släppa sin AI-utmanare Bard till 180 länder, när bolaget nu tar upp kampen om marknaden för artificiell intelligens.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi har använt oss av AI ett tag, med generativ AI tar vi nu nästa steg. Vi är i färd med att omdefiniera alla våra kärnprodukter, inklusive sökfunktionen, säger Sundar Pichai, vd på moderbolaget Alphabet, på Googles årliga konferens för utvecklare i Silicon Valley i Kalifornien.

Google befinner sig i en kapplöpning med rivalen Microsoft, som skyndsamt har satsat på att integrera Chat GPT-liknande egenskaper i en stor del av sina produkter, däribland sökmotorn Bing.

Microsoft, som investerat miljardbelopp i Chat GPT, har kastat sig in på AI-marknaden trots farhågorna för teknologins påverkan på samhället gällande exempelvis desinformation.

Enligt Googlechefen Cathy Edwards kommer AI-teknologin få stor påverkan på sökupplevelsen.

Även andra delar av företagets utbud så som Gmail och Maps kommer att förses med AI-funtkioner.

De två techgiganternas storsatsningar kommer i en tid där många experter varnat för riskerna med AI.

I mars uppmanade Tesla- och Twitter-chefen Elon Musk tillsammans med flera andra höjdare i ett öppet brev branschen till en omedelbar paus av AI-utvecklingen.

I brevet skrev man bland annat: "Ska vi automatisera bort alla jobb, inklusive de meningsfulla? Ska vi utveckla icke-mänskliga sinnen som så småningom kan överträffa, överlista, göra oss föråldrade och ersätta oss? Ska vi riskera att förlora kontrollen över vår civilisation?"

FRÅN FÖRSTASIDAN