Fortsatt uppåt för bostadsrätter

Fortsatt uppåt för bostadsrätter

Bostadsrättspriserna fortsätter att stiga.

Johan Hallnäs/TT
För tredje månaden i rad stiger bostadsrättspriserna på riksnivå. På villamarknaden har det samtidigt skett en stabilisering med oförändrade siffror.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Svensk mäklarstatistiks aprilsiffror visar att den inledande trenden under 2023 håller i sig. Bostadsrättspriserna på riksnivå stiger med en procent och på tre månader noteras nu ett prislyft på fyra procent. Detta samtidigt som villamarknaden uppvisar små rörelser utan prisförändring under senaste månaden på riksplanet.

– Det är ingen köpfest men vi ser att den osäkra marknad som vi haft under en lång tid nu börjar förändras, säger Per-Arne Sandegren, analyschef hos Svensk mäklarstatistik till TT.

Förklaringen enligt Per-Arne Sandegren är att trots stigande räntor och i övrigt allt högre levnadskostnader för hushållen kommer ändå verkligheten i kapp med ett flyttbehov.

– Under en sådan lång tid med osäkerhet och avvaktan så byggs det upp ett uppdämt flyttbehov. Vi fortsätter att gifta oss, skaffa barn eller plugga på annan ort och behöver flytta oavsett konjunkturläge så en del i förklaringen kan vara flyttbehovet.

Det värsta bakom oss

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, är inne på samma linje.

"Vår bedömning är att det största prisfallet ligger bakom oss och att läget på bostadsmarknaden stabiliseras under försommaren. Efter ett år med stigande räntor, ett kraftigt prisfall och därför olika bilder av bostädernas värde har nu köpare och säljare åter lättare att mötas prismässigt", säger han i ett pressmeddelande.

Från Riksbanken har man efter den senaste räntehöjningen signalerat att ytterligare en räntehöjning är att vänta. Höjningen av styrräntan och i slutändan allt större bostadslånekostnader slår framför allt mot villamarknaden, påpekar Per-Arne Sandegren.

– Bankerna har fortfarande höga räntekalkyler och villor har i regel ett högre medelpris. Det är därför vi ser en viss skillnad jämförelsevis där villamarknaden "bara" har stabiliserats, påpekar han i jämförelse med utvecklingen för bostadsrätter.

Tidig sommarstiltje?

Närmast väntar nu ett par intensiva veckor där maj månad historiskt sett brukar innebära höga försäljningstal. Under april var det dock hela 29 procent färre bostadsrätter och 27 procent färre villor som såldes jämfört med samma period 2022.

– Vi bedömer att det sannolikt kommer att vara väsentligt lägre än förra året även i maj, säger Per-Arne Sandegren.

Rättad: I en tidigare version av texten var siffror för Malmö och Stor-Malmö felaktiga i tabellen. Även siffran för fritidshus har rättats.

Fakta: Bostadspriserna i april
Bostadsrätter En månad Tre månader Tolv månader Medelpris (kr/kvm)
Riket 1% 4% – 10% 42 903
Centrala Stockholm 0% 3% – 10% 102 879
Stor-Stockholm 1% 5% – 9% 63 499
Centrala Göteborg 1% 6% – 11% 62 800
Stor-Göteborg 2% 5% – 11% 45 608
Centrala Malmö 2% 2% – 11% 37 602
Stor-Malmö 2% 2% – 10% 34 536
Villor En månad Tre månader Tolv månader Medelpris
Riket 0% 1% – 13% 3 736 000
Stor-Stockholm 1% 3% – 15% 6 939 000
Stor-Göteborg 0% 1% – 16% 5 367 000
Stor-Malmö 1% 3% – 15% 4 766 000
Fritidshus Tolv månader Medelpris
– 4% 2 237 000

FRÅN FÖRSTASIDAN