Forsmark 1 producerar el igen

Forsmark 1 producerar el igen

Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2. Arkivbild.

Christine Olsson/TT
Forsmark 1 är uppkopplad mot nätet och producerar el igen.
Beskedet kommer som en lättnad för elkunder eftersom stoppet pressat upp elpriserna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Reaktorn började producera el vid 07.30-tiden på torsdagsmorgonen.

– Det är en stegvis uppgång och enligt planen kommer vi att vara uppe i normal produktion på lördag morgon, säger Josef Nylén, presschef på Forsmark.

– Under uppstarten har allting gått bra, vi har inte haft några avvikelser, fortsätter han.

Orsaken till stoppet var ett strömavbrott på grund av ett underhållsarbete på en kraftstation i stamnätet norr om Stockholm. Arbetet gick fel och orsakade en kortslutning som fick stora konsekvenser för strömtillförseln i Stockholmsregionen.

"Svarade som förväntat"

Strömavbrottet påverkade hela Stockholmstrafiken och de båda reaktorerna Forsmark 1 och 2 som tvingades till produktionsstopp.

– Det var en yttre störning på nätet som gjorde att vår anläggning svarade med att gå ifrån för att säkra anläggningen. Den har svarat som förväntat och som den ska. Sedan återstår det förstås fördjupade analyser, säger Josef Nylén.

Forsmark 2 planeras vara i produktion igen från fredag kväll, eftersom det fortfarande krävs kontroller och analysarbeten för att säkerställa de processmässiga förutsättningarna, meddelar Vattenfall.

Forsmark 3 fungerade

Elproduktionen vid Forsmark 3 fungerade med full effekt under hela stoppet. Men den el som inte kunde levereras från de båda andra reaktorerna fick ersättas av annan el, vilket påverkade priset.

Dagspriserna på el på den nordiska elbörsen sätts en dag i förväg och torsdagens priser blir i grova drag de dubbla i hela Sverige jämfört med onsdagen. Från ett pris på 64 öre per kilowattimme till mellan 112 och 127 öre i norra respektive södra Sverige.

FRÅN FÖRSTASIDAN