Fler portas från butiker: "Rättsligt lotteri"

12 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Nästan 1|000 personer har portats från butiker under de första två åren med en ny lag. Arkivbild.
Fler stökiga och kriminella personer portas nu från butiker. Men lagen tillämpas olika beroende på var i landet butiken ligger, visar en ny rapport.
– Det är litegrann som ett rättsligt lotteri, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk handel.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

1 mars 2021 kom en ny lag som gör det möjligt att förbjuda personer som begår brott eller trakasserar personer från att besöka en butik.

Under det andra året med den nya lagen har något färre ansökningar om tillträdesförbud gjorts än året innan: 423 jämfört med 510. Det visar en ny rapport från Svensk handel.

Enligt Svensk handel handlar det dock inte om att butikers brottsutsatthet har minskat, snarare tvärtom. I stället är tolkningen att butiker som tidigare har fått avslag på sin ansökan avstår från att söka igen.

– Det är otroligt sorgligt, nu när det finns en lagstiftning att nyttja. När man har ansökt och ansökt och fått avslag så tänker man att det inte är lönt att ansöka längre, säger Nina Jelver, säkerhetschef Svensk handel.

"Steg i rätt riktning"

En större andel har dock beviljats tillträdesförbud, 47 procent andra året jämfört med 35 procent första året.

– Jag tycker fortfarande att det är för lite. Men det är ett steg i rätt riktning, säger Nina Jelver.

Annons

Liknande ansökningar och ärenden om tillträdesförbud kan dock få olika utfall på olika platser i landet, menar Svensk handel.

I Stockholm västerort har exempelvis inga tillträdesförbud beviljats, efter att 30 ansökningar gjorts under två år. Vid åklagarkammaren i Falun har samtidigt tillträdesförbud utfärdats i 80 procent av alla fall.

– Det blir som ett rättsligt lotteri. Åklagarna bedömer det helt olika. Här måste det till en förändring, säger Nina Jelver.

Kommer till butik trots portning

Andelen personer som bryter mot ett tillträdesförbud har ökat. Från att lagen efterföljdes till 75 procent första året till att den efterföljdes till 56 procent andra året, visar kartläggningen. En olycklig utveckling, enligt Svensk handel.

Svensk handel är även kritiska till att åklagarkamrarna inte alltid lämnar en motivering till varför en ansökan om tillträdesförbud beviljats eller inte.

Svensk handel var tidigare drivande när den nya lagstiftningen togs fram. I slutändan handlar det om att värna butiksanställdas arbetsmiljö, framhåller Nina Jelver.

Annons

– Att personer återkommande kommer till en arbetsplats, stjäl, förstör saker eller hotar och trakasserar personalen. Det skulle man aldrig acceptera på en annan arbetsplats. De som jobbar inom handeln ska ha sin arbetsplats fredad.

Annons