TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

FI: Mycket låg risk för framtida pensioner

13 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Finansinspektionen har kallat till möte. Arkivbild.
Finansinspektionen (FI) har kallat bland andra Alecta till möte till följd av den senaste tidens bankproblem i USA. FI ser dock mycket låg risk för effekter på framtida pensioner.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

FI har under dagen haft flera möten och ett av dessa med pensionsbolaget Alecta som investerat i Silicon Valley Bank för pensionsspararnas räkning. Efteråt skriver FI i en skriftlig kommentar till TT att dialogen med Alecta handlade om vilka spridningsrisker som finns och hur stora riskerna för ytterligare förluster är.

Myndigheten fortsätter:

"Vi kan också se att i nuläget är påverkan på bolagets avkastning liten och därmed effekten på framtida pensioner mycket låg."

Dialogen ska fortsätta och att Alecta skyndsamt "ska inkomma med sin egen analys av situationen och redogöra för hur den här typen av investeringar går till. Exempelvis hur och av vem beslut om investeringar fattas".

Det är oklart vilka andra bolag som medverkade. FI skriver endast inför mötet att man "ska prata om de investeringar som de har i amerikanska banker och andra exponeringar mot den sektor som de amerikanska bankerna har riktat in sig mot".

Utöver detta har även FI kontakt med de svenska storbankerna men påpekar att bedömningen är att ingen av dem har egna stora direkta exponeringar mot just berörda amerikanska banker.

Amerikanska Silicon Valley Bank som varit i centrum för krisen har ett mindre representationskontor i Sverige men inget tillstånd från FI att bedriva verksamhet.

Annons