Färre åkte till fjällen under sportlovet

Färre åkte till fjällen under sportlovet

Resandet till fjällen under sportlovet minskade jämfört med förra året, visar mobildata. Arkivbild

Johan Nilsson / TT
Färre svenskar reste till fjällen under sportlovet i år jämfört med 2022, visar statistik från Telia. Enda undantaget var skåningarnas resor till Åre som ökade med 22 procent.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Svensk ekonomi befinner sig i ett besvärligt läge vilket påverkar hushållens konsumtion, enligt SCB. Det verkar också ha gått ut över svenskarnas fjällresor under sportlovet.

Under vecka 7, 8 och 9 minskade antalet resor från Stockholm, Västra Götaland och Skåne till de tre största skiddestinationerna Åre, Härjedalen och Sälen med 9 procent jämfört med förra året, visar rörelsedata från Telia. Enda undantaget var resor från Skåneregionen till Åre, som ökade med 22 procent från 2022.

Boende i Västra Götaland var de som ställde in fjällresan i störst utsträckning i år. Resorna till Åre minskade med 27 procent och till Härjedalen och Malung-Sälen med 23 respektive 14 procent. Även fjällresorna från Stockholm minskade något.

"Det som sticker ut är att endast skåningarna står för ökat resande när resten av landet är mer återhållsamma", säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia, i ett pressmeddelande.

Från Stockholms-, Västra Götalands- och Skåneregionen var Sälen det populäraste skidområdet att åka till, liksom tidigare år.

FRÅN FÖRSTASIDAN