Få affärer pressar upp bopriserna

07 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Trots svajig bostadsmarknad så har priserna gått upp i år. Arkivbild.Tomas Oneborg/SvD/TT
Antalet bostadsrätter som läggs ut till salu har minskat rejält, trots högsäsong. Och det påverkar priserna.
– Det jämnar ju ut utbudet och efterfrågan, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Maj och juni brukar vara de mest aktiva månaderna på bostadsmarknaden. Trots det kommer relativt få bostäder ut till försäljning. Antalet lägenheter och villor som publicerades på Hemnet i maj månad är 23 respektive 16 procent lägre jämfört med samma period förra året, enligt siffror från bostadssajten.

Förklarar prisuppgång

Och det syns i prisstatistiken. Under årets första månader steg bopriserna, trots tufft ekonomiskt läge för hushållen med höjd styrränta och hög inflation. Mer balans i utbud och efterfrågan är förklaringen, enligt Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

– Det minskade inflödet har varit en starkt bidragande orsak till att vi under 2023 har haft uppåtgående priser, till skillnad från hur det såg ut under 2022 då priserna var tydligt nedåtgående. När färre bostäder publiceras så ökar trycket på dem.

Att antalet publicerade bostäder minskat så mycket beror på att både köpare och säljare blir försiktiga i svåra ekonomiska tider, säger Holmberg.

Annons

– Det här är en effekt av det nya ekonomiska läget, vill jag säga. En situation då oro och försiktighet präglar och påverkar väldigt många. Det är osäkert vart räntan är på väg, och hur dyrt det kommer bli att bo för lånade pengar. Den minskade aktiviteten påverkar köparna men uppenbart också säljarna.

Efterfrågan dämpas

Hur marknaden ser ut framöver påverkas framför allt av hur Riksbanken väljer att agera kring styrräntan, tror Holmberg, och prognoser inför kommande räntebesked.

– Efterfrågan kommer dämpas, köpkraften minskar när räntorna går upp. Men hur utbudssidan påverkas, det är lite svårare att veta. Kommer folk att agera till följd av det, och känna sig tvingade att sälja? Jag tror inte det är huvudscenariot. Som vi har sett de senaste månaderna så har det ju snarare varit tvärtom, folk har avvaktat.

– Men tittar vi historiskt så brukar antalet publicerade bostäder jämna ut sig över tid. Nu har vi haft en lugnare period så det talar för en period med ett högre tillflöde framöver.

Annons