EU:s halvledarförsörjning stärks med ny lag

EU:s halvledarförsörjning stärks med ny lag

EU:s egen halvledarindustri ska stärkas med en ny förordning. Arkivbild.

Thomas Johansson/TT
Under tisdagen antog EU-parlamentet en ny lag som ska säkra EU:s försörjning av halvledare. Förutom ökad produktion och utveckling ska även nödåtgärder mot brister inrättas.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förordningen ska stärka EU:s oberoende och säkerhet genom att skapa bättre förutsättningar för investeringar inom unionen, bland annat genom att påskynda tillstånd inom industrin.

3,3 miljarder euro, motsvarande nästan 39 miljarder svenska kronor, ska satsas på forskning och innovation och både små och medelstora företag väntas också få ökat stöd. Dessutom ska ett nätverk utvecklas för att komma till rätta med kompetensbristen inom EU, skriver parlamentet i ett pressmeddelande.

Den krishanteringsmekanism som ska införas ska hjälpa EU-kommissionen att bedöma de risker som kan uppstå och kartlägga eventuella flaskhalsar i försörjningen. Finns det risk för att brist uppstår ska en EU-omfattande varning utlösas och nödåtgärder vidtas, som att prioritera produktleveranser eller genomföra gemensamma inköp.

Parlamentet gav också stöd till regler för att stärka immateriella rättigheter och stärka samarbetet med andra aktörer för att garantera konkurrensfördelar och säkra EU:s egna försörjning.

FRÅN FÖRSTASIDAN