Eurozonens konjunktur ser oväntat stark ut

Eurozonens konjunktur ser oväntat stark ut

Tjänstesektorn håller uppe flåset i den franska konjunkturen, enligt preliminära inköpschefsindex för april. Arkivbild

Francois Mori AP/TT
Konjunkturen i eurozonen ser oväntat stark ut, enligt inköpschefsindex från S&P Global.
Andra kvartalet har inletts med ett oväntat stort lyft för tjänstesektorn – medan tillverkningsindustrin bromsar in mer än väntat.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Företagen som deltagit i den enkät som ligger till grund för S&P Globals inköpschefsindex målar generellt upp en ganska positiv bild av framtiden just nu.

Oron för en allvarlig energikris har dämpats, störningar i leveranskedjor avtar och många räknar med att toppen på den våg av inflation som svept över eurozonen har passerats.

Tjänstesektorn håller uppe konjunkturen

Det är tjänstesektorn som håller upp konjunkturen. Det preliminära samlade indexet för april för hela eurozonen lyfte till 54,4, enligt S&P Global. Det kan jämföras med 53,7 i mars och analytiker hade räknat med en oförändrad indexnivå, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Ett värde över 50 antyder ökad aktivitet i sektorn, medan ett värde under 50 antyder minskad aktivitet.

Inköpschefsindex för eurozonens tjänstesektor i april stiger till 56,6, mot 55 i mars. Analytiker hade väntat sig en något lägre nivå på 54,5.

För tillverkningsindustrin är det dock oväntat motigt. Inköpschefsindex för den sektorn backar till 45,5, ned från 47,3 i mars. Där hade analytiker räknat med ett lyft till 48,5.

Likadant i Frankrike och Tyskland

Trenden med lyft för tjänstesektorn och inbromsning i tillverkningsindustri ser likadan ut när man tittar specifikt på eurozonens två största ekonomier: Frankrike och Tyskland.

Det preliminära samlade indexet för april för den franska ekonomin lyfter till 53,8, upp från 52,7 i mars. Analytiker hade i snitt räknat med en försiktigare uppgång, till 52,9.

För den tyska ekonomin stiger det samlade indexet till 53,9 – upp från 52,6 i mars. Analytiker hade räknat med 52,9.

FRÅN FÖRSTASIDAN