EU: Stoppa tekniken till Kina

20 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterar sina nya förslag på en presskonferens i Bryssel.Virginia Mayo/AP/TT
Nya miljarder till Ukraina och migration, nya gemensamma EU-skatter och exportförbud av känslig teknik till länder som Kina och Ryssland.
EU-kommissionen slår på stort i nya önskemål i Bryssel.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Dagens stora midsommarpaket är en samling tunga förslag för ekonomi och säkerhet som länge aviserats och nu presenteras lagom till nästa veckas EU-toppmöte.

Här ingår allra främst en halvtidsgenomgång av EU:s stora långtidsbudget med önskemål om färska pengar för att hantera de kriser som just nu pågår – i första hand naturligt nog följderna av Rysslands krig i Ukraina.

– Vi är i en helt annan värld i dag än 2020 då vår långtidsbudget diskuterades. Vi har mobiliserat vartenda euro vi kunnat för Ukraina, betonar kommissionsbasen Ursula von der Leyen i ett pressframträdande i Bryssel.

Lån och bidrag

Tre stora punkter ingår i budgetdelen: kommissionen vill ha 50 miljarder euro i ytterligare stöd till Ukraina, både i form av lån och bidrag.

Man ber vidare om 15 miljarder till migration- och grannskapspolitik – inte minst för att betala för hårdare kontroll i länderna vid Medelhavets södra kust – och dessutom 10 miljarder för att stötta den europeiska industrin.

Annons

De sistnämnda pengarna ska totalt sett skapa investeringar på upp till 160 miljarder, hoppas kommissionen.

Att få igenom önskemålen lär dock inte bli enkelt. Även om stödet till Ukraina är starkt inom EU finns fortsatt flera länder – inte minst Sverige – som är skeptiska till drastiska förstärkningar av budgeten.

Exportkontroll

EU-kommissionen presenterar samtidigt en strategi för "ekonomisk säkerhet" och upprepar ännu en gång sitt tidigare löfte om kommande förslag på nya handelsrestriktioner.

Konkret handlar det om att förbjuda export av viss avancerad teknik till EU:s "systemrivaler". Även om inget land lär nämnas i själva förslaget rör det sig främst om Kina och Ryssland.

– Vi måste garantera att europeiska företags kapital, kunskaper och expertis och forskning inte missbrukas av länder för militärt användande, säger von der Leyen i Bryssel.

Ytterligare en del i tisdagens förslag är kommissionens önskemål om nya EU-medel, i form av olika avgifter som kan gå direkt in i EU-budgeten. Även här väntas kraftigt motstånd från flera medlemsländer.

Annons