EU granskar statens miljardstöd till SAS

EU granskar statens miljardstöd till SAS

SAS fick cirka 1 miljard euro, motsvarande 11 miljarder kronor, i stöd från svenska och danska staten under pandemin. Arkivbild.

Terje Pedersen NTB/TT
EU-kommissionen inleder en undersökning om den svenska och danska statens miljardstöd till SAS under pandemin var förenligt med unionens statsstödsregler, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Åtgärden godkändes först av kommissionen i augusti 2020, som alltjämt bedömer att stödet ligger i linje med reglerna för utbetalning av coronastöd – med undantag för mekanismen för återbetalning.

Kommissionen skriver att det måste säkerställas att Danmark och Sverige får tillräcklig avkastning för sin investering och att SAS får incitament att köpa tillbaka de aktier som Danmark och Sverige har förvärvat så snabbt som möjligt.

Margrethe Vestager, EU-kommissionär för konkurrensfrågor, uppger i ett uttalande att ett positivt beslut från kommissionen bör väntas när mekanismen har justerats.

Kommissionen räknar med att processen kan vara färdig före årsskiftet.

I maj underkände EU-domstolen det ursprungliga beslut om godkännande av statsstödet. Detta efter att det irländska flygbolaget Ryanair hävdat att miljardstöden som flygbolag som SAS och Lufthansa mottog under pandemin ledde till snedvriden konkurrens på marknaden.

Ett beslut som kommissionen nu alltså inte överklagar.

FRÅN FÖRSTASIDAN