EU allt närmare Nya Zeeland-avtal

EU allt närmare Nya Zeeland-avtal

Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (till vänster) och Nya Zeelands handelsminister Damien O'Connor (längst till höger) – med prins Daniel och kronprinsessan Victoria mitten – kan ladda för att skriva under ett nytt avtal mellan EU och Nya Zeeland. Arkivfoto.

Jonas Ekströmer/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

EU:s framförhandlade nya handelsavtal med Nya Zeeland skickas nu för att bli godkänt av medlemsländerna i ministerrådet.

"Med dagens förslag tar vi ett viktigt steg för att göra den här uppgörelsen till verklighet. Det här moderna avtalet ger stora möjligheter åt våra företag, våra jordbrukare och våra konsumenter, på båda sidor", skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande på fredagen.

Kommissionen räknar med att avtalet ska lyfta handeln med Nya Zeeland med 30 procent och få EU-ländernas årliga export till landet att växa med motsvarande 50 miljarder svenska kronor. Avtalet slutförhandlades i juni i fjol och innebär bland annat att alla tullar försvinner för EU-export till Nya Zeeland.

För att träda i kraft behöver avtalet först godkännas av ministerrådet och sedan slutligt undertecknas av både EU och Nya Zeeland. Formellt klartecken krävs även från EU-parlamentet.

FRÅN FÖRSTASIDAN