Ericsson ledde bred börsuppgång

Ericsson ledde bred börsuppgång

Volvo Cars fanns bland fredagsvinnarna på börsen. Arkivbild.

Joakim Ståhl/SvD/TT
Kurserna steg stadigt på handelsveckans sista dag med telekomjätten Ericsson som draglok. Vid stängning hade Stockholmsbörsens breda OMXS-index stigit 1,8 procent.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ericssons aktie lyfte 4,3 procent efter beskedet i torsdags om att en uppgörelse träffats med USA:s justitiedepartementet om en företagsbot på 2,2 miljarder kronor, kopplad till en muthärva i Irak. Ericsson hade tidigare avsatt 2,3 miljarder kronor, så fredagens kursreaktion kan ses i ljuset av att bötesbeloppet inte blev högre.

Uppgången var bred i indexet över de mest omsatta aktierna, OMXS30, där bara två bolag backade: läkemedelsbolaget Astra Zeneca och hygienbolaget Essity, som båda tappade marginella 0,1 procent.

I topp på OMXS30 återfanns förutom Ericsson molntjänstbolaget Sinch och investmentbolaget Kinnevik, som steg 4,0 respektive 3,9 procent.

Boliden fick en sänkt rekommendation av en amerikansk storbank, men gruvbolagets aktie ökade ändå 0,9 procent.

Biltillverkaren Volvo Cars, som redovisade rekordförsäljning för februari, lyfte 5,8 procent.

Med fredagens uppgång steg Stockholmsbörsen 1,4 procent för veckan som helhet.

På de ledande Europabörserna var trenden huvudsakligen positiv. DAX-index i Frankfurt ökade 1,6 procent och CAC40-index i Paris klättrade 0,9 procent, medan FTSE100-index i London stängde oförändrat.

FRÅN FÖRSTASIDAN