Ekonomer: Väntat beslut av Fed

14 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Elisabet Kopelman, ekonom på SEB och expert på amerikansk räntepolitik. Arkivbild.
Att USA:s centralbank Federal Reserve den här gången skulle lämna styrräntan oförändrad var ett väntat beslut, enligt SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman.
– En höjning hade varit väldigt överraskande givet de signaler som kommit från Fed.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Samtidigt skruvar Fed upp sina ränteprognoser, vilket inte heller var oväntat.

– Dock höjer de ännu lite mer än vad vi hade förväntat oss, säger Elisabet Kopelman.

Onsdagens besked ger signaler om ytterligare två räntehöjningar i år, och enligt Kopelman återstår det att se om den amerikanska ekonomin kommer att vara så stark att den verkligen tål fler höjningar.

– Nu ger sig Fed lite tid att utvärdera inkommande information, men utvecklingen i ekonomin och inte minst på arbetsmarknaden blir avgörande för om man verkligen kommer att genomföra dem, säger hon.

ECB höjer?

Även Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, är av åsikten att Fed nu inväntar mer information om vart den amerikanska ekonomin är på väg.

– Men de var väldigt tydliga i sitt budskap i dag. Är det så att ekonomin är för stark så kommer man att försöka få ner inflationen. Även om man pausar i dag är man beredd att gå vidare med ytterligare räntehöjningar, säger han.

Annons

TT: Europeiska centralbanken (ECB) ger besked om sina nya räntor under torsdagen, hur tror du att den kommer agera?

– Givet att inflationen är hög fortfarande, även om den är på väg ner, så jag tror att ECB kommer att höja räntan trots Feds besked i dag, säger Mattias Persson och lägger till:

– Jag tror att man även där börjar tänka på paus, men jag tror att det är för tidigt än så länge.

"På rätt spår"

Även i Sverige är fler räntehöjningar att vänta, enligt Mattias Persson.

– Jag ser ingen annan utväg än att Riksbanken måste fortsätta höja både i juni och september. Det stora problemet för Riksbanken är att inflationen fortfarande är för hög, och med svag krona är risken att det blir mer ihållande, säger han.

Trots räntehöjningarna är svensk ekonomi på rätt spår, anser Mattias Persson.

– Det är vissa sektorer som har det väldigt jobbigt, men tittar man på industrin, exportsektorn och tjänstesektorn så går det bra fortfarande. Det är sektorerna som är riktade mot hushållen i Sverige och bostadsbyggandet som har det riktigt tufft – och det kommer att bli tuffare framöver, tyvärr, säger han.

Annons