"Det går oväntat bra för AB Sverige"

20 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Svenska hushåll och konsumenter kan glädjas åt att recessionsspöket är avvärjt enligt Danske Banks nya konjunkturprognos. Arkivbild.Fredrik Sandberg / TT
Danske Banks ekonomer höjer prognosen för Sverige rejält. Chefsekonomen Michael Grahn räknar nu med svag tillväxt i stället för recession.
"Det går oväntat bra för AB Sverige", skriver han i en kommentar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Danske Bank ser nu ljuset i tunneln och det är närmare än vad man tidigare har förutspått. En stark utveckling för svensk ekonomi under senvintern och våren gör att man räknar bort en recession inom svensk ekonomi.

Banken tror nu på en BNP-tillväxt på 0,5 procent jämfört med – 1,0 procent i den senaste prognosen.

“Vi gör en rejäl upprevidering av utsikterna. Sverige undgår recession och vi ser i stället svag men positiv tillväxt i år. Ekonomin är fortsatt tudelad men visar oväntad styrka då positiva signaler från näringsliv och arbetsmarknad väger upp för fallande konsumtion och bostadsbyggande”, skriver Michael Grahn.

Lägre räntehöjning

Riksbanken kommer visserligen behöva höja styrräntan med 50 punkter till 4,00 procent under 2023, spår Danske Bank, men det är ändå 25 punkter lägre höjning än tidigare bedömning. Dessutom tror man att Riksbanken under 2024 i stället drar tydligt i räntebromsen och räntan sänks till 3,00 procent jämfört med 3,25 procent enligt tidigare prognos.

Annons

Detta samtidigt som inflationen bedöms mattas av rejält under nästa år och uppgå till 1,9 procent (2,3 procent jämfört med tidigare) och därmed ligga under Riksbankens inflationsmål.

”Svensk inflation är hög i en internationell jämförelse men mycket pekar på att den faller snabbt kommande året så att 2 procent nås under inledningen av 2024. Leveransstörningarna är över, industrins prisplaner för konsumtionsvaror indikerar oförändrade priser, lönerundan gav avtal som inte ger inflationstryck och finanspolitiken har varit inriktad på att inte motverka Riksbankens åtstramning”, skriver Michael Grahn.

Bättre bostadsmarknad

Danske Bank har tidigare haft en pessimistisk syn på bostadsmarknaden och trott på ett prisfall på 25 procent från den absoluta toppen. Den bedömningen revideras nu ned till 15 procent, däremot är man fortsatt negativ gällande bostadsbyggandet.

”Bostadsprisernas uppgång sedan årsskiftet överraskar då hushållen fortfarande tyngs av fallande reallöner, stigande räntor och osäkra utsikter för energipriserna. Vi ser dock inte att bostadsbyggandet kommer att återhämta sig i närtid”, skriver Grahn.

Annons