Därför lockar guld i ekonomiska orostider

Därför lockar guld i ekonomiska orostider

Riksbanken och dess tidigare chef Stefan Ingves visade för första gången upp guldtackor från guldreserven med anledning av sitt 350-årsjubileum 2018.

Janerik Henriksson/TT
Guldet beskrivs som en trygg hamn när ekonomin upplever turbulens. Men vad är det som driver investerare åt ädelmetallen? Och vilka möjligheter samt risker är förknippade med guld?

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sedan årsskiftet har guldet stigit med nio procent. På fredagseftermiddagen var ett uns guld värt 1 987 USA-dollar, men det kommer från en period av högre prisvärde.

Förra veckan låg guldet på 2 041 dollar och närmade sig därmed rekordnivån från augusti 2020 på 2 075 dollar.

Efterfrågan från investerare bedöms fortfarande som stor till följd av hög inflation, försvagad arbetsmarknad och sköra krediter, rapporterar Bloomberg.

Eric Strand, förvaltare på ädelmetallinriktade Au Ag Fonder, anser att guldets prisutveckling mot över 2 000 dollar är viktig av främst symboliska skäl.

– När vi snart också kommer över 2 100 dollar öppnar det för mer utrymme och att fler investerare kommer att lockas in med nytt kapital.

– Guld är en tung realtillgång. Det finns en anledning till att centralbankerna satsar så mycket på guld som valutareserv, säger Eric Strand.

Centralbankerna och guldet

Federal Reserve i USA har överlägset mest guld: över 8 000 ton, vilket utgör närmare tre fjärdedelar av dess valutareserv. Den tyska centralbanken är tvåa med cirka 3 300 ton guld.

Riksbanken ägde vid årsskiftet 125,7 ton guld till ett marknadsvärde på 76,5 miljarder kronor. Merparten förvaras hos Bank of England i Storbritannien, där världens största kommersiella guldmarknad har sin bas.

En svaghet för guldet vore ett minskat globalt skuldberg, enligt Eric Strand.

– Sunda finanser där vi minskar våra lånenivåer skulle slå mot guldet. Men det känns just nu som ett avlägset scenario, säger han.

Den senaste tidens bankturbulens i USA och Europa har gynnat guldet, enligt Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

– Det, ihop med en tro om mjukare ton från Fed, är en förklaring till att många söker sig till den trygga hamn som guld är i mångas ögon.

– Man kan argumentera för att inflationen driver folk åt guld, men å andra sidan har vi haft snabbt stigande inflation sedan våren 2020 och guldpriset har svängt rejält under den perioden.

Beroende av stigande priser

Guld anses vara en så kallad "hedge" mot inflationen och centralbankernas penningpolitik.

– Det är ett alternativt tillgångsslag, och hela charmen med sådana är att de oftast inte rör sig likadant vid samma givna tillfälle, säger Nicklas Andersson.

Vilka risker är då förknippade med guld?

– Det är ett tillgångsslag som inte genererar något inneboende värde. Du är helt beroende av stigande priser och att någon annan betalar mer i framtiden än vad du har betalat, säger Nicklas Andersson.

– Det är viktigt att ha i åtanke att du inte får samma krockkudde i termer av löpande kassaflöde i form av utdelning.

"Kan vara spännande och taktisk"

Nicklas Andersson framhåller att det finns vanliga fonder med inriktning mot guld och börshandlade dito, så kallade ETF:er.

Hans rekommendation för en genomsnittlig sparare är att det sannolikt räcker med en billig indexfond över tid som ger börsexponering.

– Det passar de flesta. Sedan är guld en spännande, och i vissa fall taktisk, krydda för dem som är särskilt intresserade.

FRÅN FÖRSTASIDAN