Credit Suisse likviditet garanteras

Credit Suisse likviditet garanteras

Schweiz centralbank är redo att stötta storbanken Credit Suisse, om nödvändigt. Arkivbild

Ennio Leanza AP/TT
Den schweiziska storbanken Credit Suisse lever upp till kapital- och likviditetskraven för särskilt viktiga banker, uppger landets finansinspektionsmyndighet Finma. Om nödvändigt kommer Schweiz centralbank att tillhandahålla likviditeten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den anrika schweiziska storbanken Credit Suisse slutade på minus 24 procent i onsdagens handel på Zürichbörsen. Turbulensen kommer bara några dagar efter en serie dramatiska så kallade bankrusningar i USA, där tre nischbanker gått omkull sedan en våg av kunder plockat ut sina insättningar och tömt banken.

Men under onsdagskvällen uppgav den schweiziska centralbanken och landets finansinspektionsmyndighet Finma att problemen för nischbankerna i USA inte utgör någon risk för att "smitta av sig" på den schweiziska finansiella marknaden.

Lever upp till kraven

Finma uppger att Credit Suisse lever upp till kapital- och likviditetskraven för särskilt viktiga banker och om nödvändigt kommer den schweiziska centralbanken att garantera likviditeten.

”Finma står i väldigt nära kontakt med banken och har tillgång till all information relevant för lagen om tillsyn. Mot denna bakgrund bekräftar Finma att Credit Suisse når upp till de högre kapital- och likviditetskrav som ställs på systemviktiga banker”, skriver myndigheterna i ett gemensamt pressmeddelande.

Beskedet fick bankaktien, som är dubbelnoterad i Schweiz och USA, att vända upp på Wall Street och sluta på närmare minus 14 procent, efter att under dagen varit ner över 30 procent.

Förtroendet i botten

Förtroendet för den anrika banken – nummer två i Schweiz – har körts i botten sedan den efter påtryckningar från USA:s finansinspektion SEC nyligen ställt in publiceringen av en årsredovisning och i tisdags sagt att det fanns "betydande svagheter" i den finansiella rapporteringen från banken för de två gångna åren.

– Credit Suisse har misskötts under lång tid. De har tagit för stora risker och haft dålig kontroll på risker och kunder, vilket har gett en utdragen serie av problem de senaste åren, säger Andreas Håkansson, analytiker på Danske Bank.

Det är inte bara kunder och investerare på börsen som nu vänder ryggen till. Den största ägaren, Saudi National Bank, har samtidigt stängt igen dörren till mer kapitaltillskott med en tydlig smäll.

– Svaret är absolut inte, säger Ammar Al Khudairy, ordförande i Saudi National Bank till Bloomberg TV.

En bidragande orsak är att om ägandet ökar över 10 procent kommer det innebära helt andra regelkrav, enligt Al Khudairy.

Stor spridningsrisk

Spridningsriskerna om Credit Suisse skulle gå omkull är stora, enligt Andreas Håkansson. Banken var i fjol Europas 17:e största bank mätt i tillgångar, mer än dubbelt så stor som Handelsbanken och SEB.

– Det är en av de större bankerna i Europa och det finns väldigt många europeiska banker som har kopplingar till Credit Suisse på olika sätt, säger han.

Stalltipset är enligt Håkansson att det slutar med att Credit Suisse styckas upp och olika delar tas över av andra bankkoncerner, en process som redan har inletts av den krisdrabbade banken.

– Credit Suisse har delar som är otroligt fina affärer, som deras förmögenhetsförvaltning. Problemet är att de har haft så mycket dåliga affärer vid sidan av så att det skadar hela banken.

FRÅN FÖRSTASIDAN