TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Centralbankschef vill dra i räntebromsen

15 apr, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Portugals centralbankschef Mario Centeno vill att ECB ska gå försiktigare fram när det gäller framtida räntehöjningar. Arkivbild.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En höjning med 0,25 procentenheter räcker gott för Europeiska centralbanken (ECB) vid nästa räntesked. Det anser ledamoten och Portugals centralbankschef Mario Centeno som därmed går emot flera av sina kollegor.

– Gällande maj så är antingen noll eller 25 punkter det som är möjligt. Jag ser ingen anledning till en större höjning, påpekar Centeno i samband med en intervju i Washington, USA, i anslutning till ett möte med Internationella valutafonden (IMF).

Flera andra röster har höjts för att ECB ska fortsätta med 50 punkters höjning, i så fall den fjärde i rad, för att tackla inflationen som dock har dämpats i flera länder runtom i Europa.

Mario Centeno lyfter det faktum att flera centralbanker, utöver ECB, nu valt att höja styrräntan, en sådan synkroniserad höjning får enligt Centeno betydande påverkan.

– Det här betyder att det blir en förstorad effekt, så vi kan reducera inflationen snabbare med mindre åtstramningar, säger han.

Annons